Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
FOTO: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN.
 
Blålys og beredskap
Lokalsykehusene rundt omkring i landet har mange forkjempere som protesterer mot nedleggelser av akuttfunksjoner og fødestuer. I tiden som kommer kan det bli fakkeltog også for lensmannen.

Publisert: 17.feb.2015 13:30
Oppdatert: 17.feb.2015 13:31

Det er vanskelig å tenke seg noe politisk spørsmål i Norge som skaper større lokalt engasjement enn grenser og geografi. Innenfor helsesektoren har sammenslåinger og store styringsreformer preget debatten i årevis. Nå er turen kommet til politiet.

Usikkerheten knytter seg bare delvis til antallet politidistrikter. Vel så viktig er spørsmålet om hvilke lensmannskontorer som blir lagt ned. For dette vil det trolig bli opp til den enkelte politimester å avgjøre.

Nye grenser

Regjeringspartiene og Venstre er enige om en reform for norsk politi. Etter en rekke utsettelser er forslaget til fremtidens organisering av politiet nå på plass.

Regjeringens andre støtteparti KrF trakk seg fra forhandlingene om politireformen allerede i oktober. For KrF var først og fremst frykten for tap av lensmannskontorer utslagsgivende. Partiet følte seg heller ikke trygg på reformens svar når det gjelder endring av politiets kultur og ledelse. Dette var som kjent noe av hovedkritikken fra Gjørv-kommisjonen etter 22. juli.

KrF er redd for at politiet blir en ren blålys- og beredskapsetat, med begrenset lokal tilstedeværelse og politikraft. Ikke minst vi det gå utover forebyggingsarbeidet, anføres det.

Nødvendig

Fra regjeringspartienes side er argumentasjonen en annen: Å sentralisere politiets ledelse er ikke det samme som å fjerne uniformer fra bygder og grisgrendte strøk. Det skal bli mer synlig politi og færre politibygg gjennom «nærpolitireformen».

Spørsmålet er om disse argumentene er egnet til å roe lokalbefolkningen som mister sitt lensmannskontor og som opplever at avstanden til nærmeste politistasjon er for lang. Å dømme etter erfaringene med lokalsykehusene, er svaret et rungende nei.Er lekkasjene treffsikre vil antallet politidistrikter reduseres fra 27 til 12. Kun Oslo vil beholde dagens grenser. Bare Senterpartiet har protestert kraftig mot akkurat dette punktet. For KrF er løsningen «rimelig», mens Arbeiderpartiet først og fremst er opptatt av andre sider ved reformen.

Bekymringer

Det er likevel grunn til å vente lokal motstand mot grensedragningen som er gjort i Justisdepartementets lokaler.

I nord er det alt kommet kritikk mot at Finnmark skal forbli delt, mens andre spør seg om det blir for stort, politidistriktet som skal romme Telemark, Buskerud, Vestfold, Asker og Bærum. Kritikk er også kommet fra Sunnhordland, der det nye politidistriktet krasjer med planlagte kommunesammenslåinger og setter disse i fare.

For justisminister Anders Anundsen (Frp) er enigheten med Venstre en velsignelse. Med denne avtalen har han endelig noe håndfast og offensivt å presentere for velgerne etter måneder med hardkjør om asylbarn, Krekar og tiggeforbud.

Samtidig bør han være klar over at et flertall på Stortinget ikke nødvendigvis innebærer fred, fordragelighet og lutter glede ute i landet. For de aller fleste stikker hengivenheten til lokalsamfunnet dypere enn partitilhørigheten – og til høsten er det kommunevalg. (©NTB)

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke