hacklink
buy instagram followers
19. sep
Grønt skifte: Amsterdam er en av de store byene som har planer klare.
 
Bli med inn i det grønne skiftet
Hamar kommune inviterer næringsliv og innbyggere med inn i det grønneskiftet.

Publisert: 27.okt.2016 16:15
Oppdatert: 27.okt.2016 17:58

Vi lever i et paradigmeskifte. Utviklingen etter den industrielle revolusjonen har gitt oss et samfunn og en økonomi drevet fremover av billig fossil energi, som har muliggjort rask utvinning av jordens ressurser, og rask befolkningsvekst. Nå står ikke lenger forholdet mellom utvinningsraten og befolkningsveksten til jordens bæreevne.

Og vi mennesker må gjøre det vi er aller best på, omstille oss.

Hjulene våre må få damp fra energikilder som ikke slipper ut CO2. Råvarene våre må gjenvinnes fremfor å utvinnes.

Dette er fakta vi har vært bevisst i nær 30 år, men som vi ikke har greid å handle på. Nå skjønner de aller fleste av oss at det haster. Men hvordan skal vi gjøre abstrakt kunnskap om til konkret handling?

Gjennom Norges klimaavtale med EU har vi forpliktet oss til å kutte 40 prosent av utslippene i ikke kvotepliktig sektor. Det vil si i bygg og anlegg, landbruk, transport og avfall, herunder redusere forbruket vårt. Skal vi holde oss til forpliktelsene våre i Paris-avtalen må vi redusere utslippene med 10 prosent hvert år, og begynne i 2017.

Mye av dette arbeidet blir opp til kommunene. Vi må gjennom arealplanlegging, tilrettelegging, krav og tilføring av kunnskap sammen med innbyggerne og næringsliv finne løsninger for hvordan vi skal kutte 10 prosent hvert år, eller 40 innen 2030 i Hamar kommune.

Næringslivets oppgave er å utvikle og tilby de nødvendige løsningene.

Sammen må vi finne nye løsninger for hvordan vi både tilpasser oss klimaendringene og hvordan drive samfunnet og økonomien videre, uten tilførsel av fossil energi. Vi må også redusere det totale energibehovet.

Et paradigmeskifte er et enormt mulighetsrom. Det er et behov for nye produkter, nye løsninger og grunnlag for ny vekst. Det vil også fort handle om å omstille seg eller dø ut.

I arbeidet med ny kommuneplan inviterer vi kommunens innbyggere og næringsliv til den største medvirkningsprosessen noen sinne i Hamar.

Store byer som Amsterdam, London og Malmø har allerede lagt planene og sørget for tilstrekkelig med incentiver for nyvinning innen transport, og bygg og anlegg. Noe som reduserer utviklingsbelastningen hos oss i mindre byer. Men vi må finne løsninger som passer her i Hamar, sammen med næringslivet.

Dette blir utgangspunktet for en serie medvirkningsseminarer nå i vinter. Det første er for utbyggere, entreprenører, bygg og anlegg i slutten av januar. Her vil vi invitere nasjonale og internasjonale arkitekter og utbyggere med nye bærekraftige konsepter, og sammen sette tonene for hva som blir kravene til fremtidige utbyggingsprosjekter i Hamar kommune.

Det vil også bli tilsvarende seminarer for transport og for landbruk.

Vi lever i et paradigmeskifte. Da må tørre å gjøre radikale endringer og nyvinninger. Det kan være vi ikke lykkes med alt, men det er helt sikkert at om vi satser på de gamle løsningene og ikke omstiller oss nå, vil vi ikke lykkes. Vi vil ikke delta i veksten, og vi vil tilslutt ha bidratt til å ødelegge eget livsgrunnlag. Jeg gleder meg til denne prosessen, og håper dere ser mulighetene i det vi kan få til sammen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke