17. sep
 
Blir de godt mottatt?

Publisert: 09.jul.2018 15:21
Oppdatert: 09.jul.2018 15:23

Hvordan har det vært med pilegrimer på besøk i år, er det noen som tar imot dem ved Ringsaker kirka og loser dem til dåpshuset for overnatting tro? Rosemarie Köhn forteller om sin pilegrimsvandring i 1997 sammen med 16 andre, og hvordan de ble tatt imot i Ringsaker. Denne sommeren var det 15.000 mennesker som var ute på pilegrimsvandring forteller hun. Mennesker sluttet seg til kjernetroppen underveis, – et par dager, en uke, to uker. De ble heiet fram over frodig kulturlandskap med saft og boller, norske flagg på topp og klokkeklang.

De startet ved Gamlebyen i Oslo, og hadde da 632 km å vandre fram til Trondheim og Nidarosdomen fra Sankthans til olsok, 5 uker fram. I Ringsaker vandret de «Prestvægen» og stanset ved Prøysenhuset. Der fikk de lytte til Alf sin fortelling om «Gutten med pilgrimsauer». Ferden gikk videre til Ringsaker kirke hvor de ble møtt med marked og teater på plassen utenfor. Kvelden var speilblank. Noen badet i Mjøsa, andre tøyde kvelden utenfor kirkeveggene. Alle fikk komme inn i kirken og overnatte der. Organist Roger spilte god natt musikk, og vekket dem neste morgen med å tenne «Kristuslyset». Natten bød på et forrykende tordenvær. Å sove på et kirkegulv hvor en visste at pilegrimer gjennom århundrer hadde gått ut og inn, også langt nede fra Europa på vei mot Nidaros og Olavsskrinet, var en forunderlig opplevelse, skriver hun. Videre var de invitert til å overnatte på gården Jørundgard fra filmen om Kristin Lavrandsdatter. Myggen suste inn og ut av sprekker i tømmerbygningen. Den slo seg ned i kaffen, på brødskiva, i håret. Depresjonen var ikke langt unna. Best var det å forskanse seg i et medbrakt telt. Mange kilometer ble tilbakelagt. Utenfor telt og militærbrakker vaiet i vinden nyvaskede T skjorter, sokker og «de unevnelige». Trangt kunne det være, men sov gjorde de så det durte.

Fant de det de søkte tro? Rosemarie Köhn skriver at naturens nærhet og overveldende skjønnhet, menneskenes godhet og omsorg for hverandre, de gode samtalene er minner som hun vil gjemme som en skatt i sitt indre.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke