17. sep
PENGER: Bente Irene Aaland håper regjeringen tar utfordringene innen helse på alvor. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
 
Blir det penger til helse?
HELSE: Den 8. oktober legger regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjett for 2019.

Publisert: 30.sep.2018 11:41
Oppdatert: 30.sep.2018 11:55

Fylkesleder

Norsk Sykepleierforbund, Hedmark

Vil de denne gangen prioritere helsesektoren, eller vil de nok et år vise at de ikke tar de store utfordringene på alvor?

Det loves stadig satsninger på helse, pleie og omsorg. Vi skal bygge pasientens helsetjeneste. Vi har fått en «Leve hele livet»- reform. Ikke minst har vi Samhandlingsreformen med overflytting av behandlingsforløp, sykepleie- og omsorgsoppgaver sykehus til kommuner.

Norsk Sykepleierforbund (NSF) har ved hvert statsbudsjett de siste årene vært kritiske til regjeringens manglende satsning på helse- og omsorgstjenestene. Så lenge dette ikke blir tilstrekkelig finansiert, blir det kun tomme ord og fagre løfter. Nå viser flere rapporter fra blant annet Menon Economics og OECD at vi har hatt rett.

I rapporten «Bemanning, kompetanse og kvalitet – status for de kommunale helse- og omsorgstjenestene»» fra Menon Economics pekes det blant annet på at nasjonen står overfor store utfordringer knyttet til den demografiske utviklingen i årene fremover. Befolkningen blir eldre samtidig som de eldre lever lenger.

Dette legger et sterkt press på de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Samtidig flyttes flere behandlingsforløp ut av sykehusene. Dette er politisk ønsket da det er kostnadsbesparende, og at behandling kan gis nært eller i hjemmet. Men det gir økt behov for kapasitet, bemanning og kompetanse i de kommunale helse- og omsorgstjenestene om dette skal bli bra for pasientene.

Det har lenge vært sagt fra politikerne at vi skal ha en økonomisk satsing på helse- og omsorgstjenestene i kommunene, men når vi går inn i tallene ser vi at veksten bare følger den gjennomsnittlige veksten i offentlige budsjetter.

Vi ser at samferdsel og forsvar får en større del av kaka. Og man behøver ikke bevege seg lengre enn fra Elverum til Mjøsbrua for å få dette dokumentert. Jeg sier ikke at det er unødvendig. Trafikksikkerhet er bra, men man kan jo bli fristet til å tenke at en fire- felts veg gir høyere status til som politisk monument, enn styrking av pasienttilbudet.

Sykehuset Innlandet har gjennomført medarbeiderundersøkelsen ForBedring. Det scores dårlig på arbeidsforhold som omhandler høy arbeidsbelastning. Dette handler om antall oppgaver, arbeidstempo eller krav til å gjøre flere ting samtidig. Mange oppgir også at de må utføre arbeidsoppgaver uten tilstrekkelig med ressurser eller hjelpemidler for å fullføre dem.

At det ikke finnes penger til investering og fornyelse av utstyr er vel dokumentert.

Vi trenger nå et budsjett som legger til rette for investeringer i kompetanse, utstyr, IKT og bygg i en utstrekning som er nødvendig for å oppnå en effektiv og forsvarlig drift, reduserte ventetider og økt kvalitet i pasientbehandlingen. Dette gjelder både i spesialisthelsetjenesten og i den kommunale helse- og omsorgssektoren.

Overrask oss med et budsjett for 2019 som tydelig viser at utfordringene blir tatt på alvor!

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke