15. sep
 
Blir eldre diskriminert?
I arbeidsmiljøloven kom det 1. mai 2004 forbud mot å diskriminere eldre i arbeidslivet, og det har vært forslag om at denne loven også skal gjelde utenfor arbeidslivet. Vi spør derfor, kan eldre i Norge bli diskriminert?

Publisert: 15.jun.2016 04:00
Oppdatert: 15.jun.2016 10:45

I Norge har vi vært opptatt av den såkalte eldrebølgen hvor eldre gjerne oppfattes som en byrde og belastning for samfunnet. At oppfatningen av eldre er overdreven negativ, kan føles diskriminerende. Eldre er vanligvis en gruppe som klarer seg godt selv, følger med i tiden og er til nytte både for familien og samfunnet.

Men når de blir syke og skrøpelige, er det kommunens plikt å sørge for den hjelp som er nødvendig. har Stortinget bestemt. I hjemmesykepleien er det den ansvarlige sykepleieren som ser og vet hva som er nødvendig, men det faller ikke alltid sammen med det bevilgende myndigheter mener.

For å ta et eksempel: Hjemmesykepleien skal ikke ta på seg sårskift hvis pasienten er så bra at vedkommende kan gå i en drosje. Vanskelighetene og ubehaget for pasienten, er det ikke spørsmål om. Først bestille drosje, kanskje vente på den, vente hos legen, inn til legen og be om gratis skyss, betale, bestille bil, vente igjen og så komme utslitt hjem. Er ikke det diskriminering av pasienten?

Dette skjer jo kanskje hver dag til såret er helet. Dette har kanskje tatt fem minutter for sykepleieren, som sannsynligvis måtte dit likevel, å ordne. Men tid og penger skal spares for kommunen. Det er vel ikke politikere som skal bestemme dette, men samarbeid lege, pasient og hjemmesykepleien?

Når en bruker får tildelt, vanligvis en snau tid for rengjøring i hjemmet og betaler for dette, så er det kommunen og ikke brukeren som bestemmer hva som skal gjøres. Dette kaller jeg diskriminering av brukeren. Går en til det private markedet for slik hjelp, bestemmer en jo sjøl og venter respekt.

Det hender, heldigvis ikke så ofte, at den som er med som følge for en person får henvendelsen og opplysningen i stedet for hovedpersonen som er eldre og kanskje sitter i rullestol. Det må føles noe diskriminerende for hovedpersonen.

Når jeg som pensjonist får trekk i pensjonen min (0,75 prosent) der andre får pålegg, mener jeg at det er en diskriminering av eldre som har innbetalt til pensjonen sin gjennom tiår. En får følelsen av at en trenger ikke penger fordi en skal dø snart, og staten må jo spare penger.

Holdninger til eldre består av kunnskaper og oppfatninger om eldre. Det skal positive krefter til for å motvirke negative oppfatninger av eldre som mange kan ha.

Som samfunnsborger har du rettigheter men også plikter, i GD er dette myntet på de eldre. Burde det ikke være en plikt for politikere å sørge for nødvendig hjelp når folk blir syke og ikke bare kutte i stillinger? Er samarbeidet mellom bevilgende myndigheter og hjemmesykepleie godt nok? Hva med respekten for de syke eldre? Det spørsmålet kan en stille seg når en har lest alle uttalelsene om dette.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke