hacklink
buy instagram followers
19. sep
 
Boikott er en effektiv form for dialog

Publisert: 29.jun.2018 16:43
Oppdatert: 29.jun.2018 16:46

Knut Røise har noen konkrete spørsmål til meg knyttet til et leserbrev jeg hadde på trykk en tid tilbake.

Leserbrevet fra Røise er noe uklart og tyder på at han ikke har lest mitt opprinnelige innlegg godt. Han formulerer seg som om jeg ikke støtter en full boikott av Israel av bekvemmelighetsgrunner. La det være helt klart hva Rødt mener om dette; vi er for økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel. Vi mener at Norge må trekke ut sine investeringer i Israel og stanse våpenhandelen med landet. Derfor oppfordrer jeg også kommunestyret til å vedta en mer omfattende boikott enn det forsalget som innbyggerinitiativet målbærer.

Kommunestyrets vedtak den 20.juni viser at det ikke var flertall for en mer omfattende boikott. Men det er likevel ett skritt i riktig retning og en tydeliggjøring av hvordan Hamar kommune ser på produksjon av varer fra okkuperte områder, det være seg områder okkupert av Israel eller andre.

Når det gjelder Israels brudd på folkeretten er dette dokumentert et utall ganger og slått fast av FN. At Røise ikke forholder seg til dette er beklagelig, da FN sin ivaretakelse av rettighetene til alle er et sentralt virkemiddel i å opprettholde et globalt rettssamfunn.

Noen eksempler på hvordan Israel bryter folkeretten er: kollektiv avstraffelse (blokaden av Gaza). Tvangsflytting av okkupert befolkning, etablering av egen befolkning på okkupert område, (Israel har nå 700 000 ulovlige bosettere i Palestina) ødeleggelse av eiendom osv. Selvsagt forsvarer Israel sine egne handlinger, men det har alle okkupanter gjort til en hver tid, det gir ikke okkupasjonsmakten rett!

Når det gjelder situasjonen på grensen mellom Gaza og Israel tror jeg bildene av Israelske snikskyttere som skyter palestinere i ryggen taler for seg og gir folk en mulighet til å trekke sine egne slutninger.

Hvorfor boikott? Boikott er et ikke-voldelig virkemiddel som tydeliggjør ovenfor Israel at vi ikke aksepterer deres brudd på folkeretten. Det signaliserer støtte til Palestinerne, som i mange år har bedt om boiktott. Boikott er effektivt, Israel bruker mye tid og krefter på å motarbeide boikottinitiativer overalt i verden. De har gjort det straffbart å oppfordre til boikott og de vil nekte sentrale boikottaktører innreise til Israel, og dermed også til Palestina. Boikott-bevegelsen gjør inntrykk på Israelske myndigheter. Boikott tydeliggjør hvilke problemer Israel står ovenfor ved en fortsatt okkupasjon av Palestina og videreutvikling av Israel til en apartheidstat.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke