17. sep
Boliger: En permanent brakkeby på Lund/Vold.Foto: Walter M. Carlsen
 
Boligdrøm uten næring
Med politisk aksept har OBOS/Block Watne fått full tilgang til å rasere Lund/Vold gårds produktive matjord.

Publisert: 08.nov.2018 13:53
Oppdatert: 08.nov.2018 13:58

Igjen er nok et viktig bidrag til landets matforsyning lagt øde, 270 mål eksistensiell ernæring kapitaliseres til en permanent brakkeby. Nå er det sikkert flere syn på byggeestetikk og harmoniske boområder, men de negative adjektiver er svært påtrengende når området diskuteres.

Boligmarkedet vet å promotere sine drømmeprosjekter og det mangler ingen bestrebelser på å glorifisere salgsprosjekter, som selve grunnmuren i enhver familielykke. Forherligelsen blir ytterligere forsterket av nostalgiske navnevalg. Det er ikke måte på hva Blomstereng, Humlehage og lignende beskrivelser kan manipulere salgstallene, eller?

Virkeligheten glir ubemerket inn i en fiktiv verden, godt kamofulert av oppkonstruerte fargerike annonser, som alle lover familielykke og harmoni, helt uten sidestykke i vår historie.

Ideèn om at matjord er en nødvendig forutsettning om byutvikling viser et fullstendig fravær for en rasjonell samfunnsbevist planlegging. Den ansvarsfraskrivelse som kommunene her viser er tuftet på en kollektiv politisk mantra som hentet direkte ut fra eventyr, om ikke å se, vite og røre. Det mangler ikke på kritiske røster, som alle bokstavelig faller på stengrunn, istedenfor respekt og vern av matjord.

Når vi setter utviklingen i et tidsperspektiv fra siste krig, må det glatt erkjennes at denne ikke er slutt. Nå er det faktisk vårt angrep på naturgitte ressurser med manglende evne til å brødfø en voksende verdensbefolkning som er våpenet. Hvor dette forødende fremtids ragnarokk ender vites ikke, men når krybben er tom og sulten gnager hjelper det lite med glorifisering.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke