Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
BOLIGBYGGING: Lund gård slik den så ut for sju år siden.
Foto: Jens Erik Jensrud
 
Boliger på matjord gir ingen næring
Ventetiden er over og rådmann Jørn Strand i Ringsaker jubler, med store forventninger til en ny attraktiv bydel i kommunen. (HA 26. august)

Publisert: 31.aug.2016 04:00
Oppdatert: 31.aug.2016 11:00

Det er det famøse SMAT-vedtaket som nå materialiserer seg i nye boliger, igjen på produktiv dyrket mark! En burde forvente en større respekt for markens grøde og nasjonens evne til å brødfø sin befolkning fremfor å juble for rassering av matjord. Slik er det dessverre ikke.

LES OGSÅ: Ventetiden er over

Vold og Lund gård ble annektert til boligformål 2008, men har siden vært drevet av Stavsberg gård, som et mønsterbruk på selvforsynt næring. Nå blir ytterlig 270 mål matindustri et historisk anliggende, og næring for vår eksistensielle tilværelse nullet ut. Infrastruktur og boligbygging på dyrkbar mark blir legitimert miljøkriminalitet av folkevalgte politikere med tilsynelatende total fravær av sunn fornuft og bondevett. Frys videre utbygging øyeblikkelig og ta en lang økologisk tenkepause, da kan det fremdeles bli mat på bordet og velstand for fremtidens generasjoner. Dette forplikter oss alle.

Ringsaker er en juvel innen norsk jordbruk, men kommunen arbeider, om ikke målbevist, så med en boligbygging og infrastruktur hvor matjord er lett tilgjengelig. Frøbergsberget derimot er et uprodukttivt område på flere hundre mål og godt egnet til utbygging. Her kan en tilby tomter i overflod med attraktiv utsikt til alle himmelretninger, ikke minst produktive jorder, inkludert Vold og Lund.

Det har tatt landet kun 15 år å forringe 750.000 mål dyrkbar jord, synliggjort som ca. 100.000 fotballbaner. Mesteparten av jordtapet er byer som vokser og i liten grad bremses av nydyrking, hvor arealtilgangen også er sterkt begrenset. Selvforsyningsgraden i dette tidsrommet er sunket fra 45 til 40 prosent, mens befolkningsøkningen gir oss snart hele seks millioner som krever mat på bordet.

Verdens befolkning var 2.5 milliarder før krigen, og nærmer seg nå raskt ni milliarder. Livslengde er dessuten øket betraktelig som krever lengere næring, mens jordens dyrkbare arealer er sterkt reduserte av eksplosiv folkemengde, infrastruktur og klimaendringer. Ringsaker og øvrige kommuner på Hedmarken burde ta slike objektive kjensgjerninger inn i sine planlegninger, slik er det ikke.

Alle snakker om hvor fælt det er å ta dyrkbar mark, men ingen evner visstnok å innse de fatale realitetene i denne utvikling. Med Ap i førersete fremfører politikere et unisont mantra for hensynsfull bruk av dyrket mark. Men jubler uhemmet når fremdrift, befolkningsøkning, asfalt og velstand raserer matjord på det politiske alter. FN har nå stadfestet at menneskene forbruker mer enn hva jorden klarer å produsere. Dette burde få enhver ansvarlig politiker til straks å revurdere vår fremtidige matforsyning.

Igjen henstiller jeg til våre kommunale politikere om å utvise fornuft. Det finnes mengder av områder som egner seg utmerket til boliger, industri og relatert infrastruktur. Ringsaker er en dynamisk kommune med stort vekstpotensial. Det er bare et spørsmål om å styre utviklingen i positiv retning, hvor bevaring av vår etablerte matproduksjon blir et ufravikelig krav.

Nasjonalt burde matjord være direkte underlagt Riksantikvaren, med status som verneverdig for utidig bruk. Mat er en absolutt nødvendig ingrediens for vår tilværelse, selve fundamentet for liv og velferd. Det er vel nettopp dette livsviktige og basale prinsipp i næringsvett vi velger politikere for å forvalte, eller?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke