17. sep
 
Boligprisene «fosser fram»
Økonomi

Publisert: 19.jan.2016 04:00
Oppdatert: 19.jan.2016 11:10

Hamar fosser fram, skriver HA. Det er boligprisene det siktes til. Men Hamar fosser nok ikke fram Den ligger fredfullt og vakker langs mjøskanten, og der blir den nok værende.

Men boligprisene fosser fram. De stiger og stiger. Boligprisene går opp så det griner. Eiendomsmeglerne og «de som bygger boliger», som HA sier. De griner ikke. De jubler. Mens sparekontiene stønner. De er sprengmette.

Les også: Boligpriser opp 300 prosent på 15 år

I et lite beskjedent kontor i Rådhusets 5. etasje høres også jubelbrus. Rådmannen jubler sammen med utbyggere og meglere. Stadig høyere boliger er visstnok et pluss for byen.

I mine to perioder i kommunestyret var boligprisene flere ganger tema. Når denne saken ble behandlet, ble det alltid henvist til det kommunale slagordet «Barn og unge først.»

Og spørsmålet var alltid: Hvordan vil denne saken påvirke barn og unge i byen vår?

Når saken gjaldt boliger, ble det pekt på det faktum at dagens boligpriser gjorde det omtrent umulig for ungdom i etableringsfasen å skaffe seg en egen bolig. Løsningen ble ofte for unge samboere eller nygifte å rydde et rom i kjelleren hos foreldrene. Kun et fåtall av denne gruppen klarer å betjene et lån i den størrelse det her er behov for.

Etter hvert har vi også fått en ny gruppe som kommer med i tapergruppen: Innvandrere som har fått oppholdstillatelse og vil etablere seg og skaffe seg bolig i sitt nye hjemland.

Noen få kommuner i landet har funnet løsningen. Kommunen bygger enkle, men funksjonelle boliger, enkel standard, men praktiske, passende som «den første» boligen. De blir først leid ut til gruppene som er nevnt ovenfor, men det inngås avtale om at leieboeren på et bestemt tidspunkt kjøper boligen til en på forhånd avtalt pris. Og det er som regel selvkostpris.

På den måten tar kommunen aktivt del for å løse et stort problem for grupper som ikke har muligheter for å være med i kampen om boliger hvor prisene stiger i omtrent samme fart som et jetfly i startøyeblikket.

Dette burde være en god måte å løse et stort problem på, også her i Hamar.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke