hacklink
buy instagram followers
19. sep
Bompenger: Ordningen har gått ut på dato.
 
Bompengeordningen må endres
Debatten om bompenger ligger sjelden i ro, men få kommer med konstruktive forslag til mer framtidsretta løsninger.

Vi er svært fornøyd med at debatten endelig tas videre. Arbeiderpartiet har kommet med et forslag om å utrede veiprising som et alternativ til bompenger. De fleste av oss opplever at dagens ordning i økende grad framstår urettferdig og usosial, spesielt for oss i distriktene.

Vegprising er en ordning der man betaler for både hvor, når og hva slags bil man kjører. Ett av våre viktigste innspill til vegprising er at utredninga må ta hensyn til at det er ulikheter mellom by og land. Innlandet blir Norges mest spredtbygde fylke. Vi har lengre arbeidsreise enn de fleste. I mange tilfeller er faktisk bilen det mest miljøvennlige alternativet eller det eneste alternativet folk har. Det mener vi de ikke skal straffes for. Vi mener vegprisingsløsning må vurderes ut fra hensyn som trafikkgrunnlag, avstander, befolkningstetthet og muligheter for kollektivtilbud.

I dag fungerer bompengeordninga slik at de som bor innenfor en bomring nesten ikke er med og betaler, mens de som pendler inn til byen betaler mest for å kjøre på den samme veien. Dagens vegavgift er lik over hele landet, mens det tross alt bygges mest veg i sentrale strøk. En elbil er nær gratis å kjøre, men belaster vegen og tar opp plass like mye som en dieselbil. Veiprising vil bidra til alle er med og finansierer utbygging av nye veger, men vil fortsatt belønne de som forurenser lite.

Arbeiderpartiet har lenge ment at bompengeordninga er utdatert. Vi er derfor svært glad for at det kommer et forslag til Stortinget om å utrede andre, bedre og mer rettferdige ordninger. Resultatet kan bli et mer rettferdig system for å betale både for utbygging av veger - og for større satsing på tilrettelegging for kollektivtransport, sykling og gåing der det er mulig. Det må bli dyrere å kjøre bil der det finnes gode alternativer, og rimeligere der bil er eneste fremkomstmiddel – slik vi har det i store deler av Innlandet.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke