16. sep
Illustrasjon: Oddmund Mikkelsen
 
Bønder med grønne truser feier over riket
Bondeopprør: De har grønne truser og melk i glasset og nå farer de over landet med en usedvanlig feiende bondeappell.

Publisert: 15.mai.2015 08:08
Oppdatert: 15.mai.2015 08:24

La gå at trusene ikke er spesielt kledelige, og slett ikke sexy, og det er ikke gummistøvlene deres heller. Men muligens har bøndene i Alvdal likevel knekket en kode eller to for å oppnå popularitet. 16 timer etter at videoen «Bønder i landet» ble lagt ut søndag kveld, var den oppe i utrolige 190.000 visninger. Tirsdag kveld var visst tallet passert 300.000, og fremdeles er alvdølene bare så vidt i gang. For med ett er det som om folk bare ikke får nok av nord-østerdøler med jord under negla og grønn truse.

For når det tar av på sosiale medier, tar det av til de grader. Ikke engang Alvdals største til alle tider, Kjell Aukrust, opplevde noe lignende, selv om han satte norgesrekord med noe slik som 60.000 solgte eksemplarer av «Simen» allerede første høsten. Men nå er det andre tider. Og det er klart det er lettere å klikke enn å kjøpe ei bok.

Bondevideoen hadde førpremière i en fullsatt sal i Aukrustsenteret søndag kveld, og gikk straks til himmels på sosiale medier.

«Jeg skulle egentlig spredd møkk i dag, men har kun sittet i telefonen», uttalte initiativtaker og leder i Alvdal bondelag Geir Lohn da alle skulle ha tak i ham på mandag og få forklart hva som drev og skjedde. Jo, forklarte Lohn, det er bare nord-østerdølene som driver og tar utradisjonelle midler i bruk i tilknytning til jordbruksoppgjøret.

På forhånd hadde bondelaget invitert alt som finnes av bønder i Alvdal til å ta på seg arbeidsklær og møte opp ved Steimoen gård ved Steimokrysset. Da skulle de filmes. Riktig nok var sangen allerede sunget inn på studio i Tynset, men et hundretalls samstemte bønder samlet seg rundt ei låvetrapp likevel og ga innlevende uttrykk for at det er viktige verdier det handler om, mens det så ut som de sang.

Geir Lohn ble forresten noe av en rikskjendis da han under forrige jordbruksoppgjør kjørte traktoren Lille-Jon fra Alvdal til Stortinget for å protestere. Og det ble han landskjendis for, om ikke så lenge, så i hvert fall for en stund. «Geir Lohn svarte på det han kalte galskapen fra motparten i jordbruksforhandlingene med sin egen form for galskap», kommenterte Lars Myki den gangen, og syntes Lohn framsto som «en meget ærlig og god representant for alle landets bønder».

Og nå er han i gang igjen. For alvdølene har for lengst innsett at i jordbruksoppgjør må det til utradisjonelle metoder. Og bøndene går i front og drar med seg bygda si inn i ei ny tid.

Denne gangen er det ei partylåt til after-ski-bruk som de har betjent seg av. «En pinne for landet» het den en gang, skrevet av han som kaller seg Freddy Kalas, og som syntes det var kult med en bondevri. Så mjølkebonde Anne Thea Tronsmoen og Tora Lilleeggen i bygdeungdomslaget skrev sin egen tekst. Og den er i ferd med å bli en farsott.

Så la gå at videoen «Gangnam Style» er blitt sett 2,3 milliarder ganger. Og Justin Biebers «Baby» litt over en milliard. Og «What does the Fox say» ligger på rundt 500 millioner. Så det er et stykke igjen før alvdølene ender helt i toppen. Om de ikke følger opp med for eksempel «What does the Alvdøl say», men da må de i tilfelle ha litt kjekkere truser.

«Vi ønsker å skape blest om den blide og positive bonden. Vi gjør nemlig mye mer enn å surmule over dårlige oppgjør», har videosjef Lohn uttalt.

I så måte har de fulgt oppfordringen fra Hedmark Bondelag til å tenke ut originale måter å nå ut av bosoa på.

«Vi ville få fram et viktig budskap i en humoristisk tone. Være glade bønder som ikke sutrer», har Lohn forklart til alle som har ringt ham i det siste og hindret ham i å spre møkk som han egentlig skulle.

Og nærmere full klaff kunne de ikke ha håpet å komme. Alvdal kommune, men sitt uslåelige aukrustske slagord «der det vanskelige er en bagatell og det umulige en utfordring», har for tida rundt 2.400 innbyggere. Det betyr at det er utrolig mange ikke-alvdøler som har klikket på denne videoen og tenkt at jøsses, oppi der skjer det jammen noe.

Og etterpå har de kanskje tenkt at jøsses, kanskje de bøndene har noe for seg som Sylvi Listhaug aldri har skjønt?

Hvor vidt det fungerer som et smittende argument i jordbruksoppgjøret, er et annet spørsmål. Men videosuksessen viser betydningen av å tenke nytt, ikke minst på bygdene. Og i en slik sammenheng spiller det egentlig mindre rolle, må en håpe og tro, at det ikke er så veldig stor lyrikk det handler om. Men det lar seg i hvert fall bevege seg litt smårytmisk til fra ei låvebru:

Hører du bonden kaller høyt over jordet

Inntekt må til skal du ha norsk mat på bordet.

Få kvalitetsprodukter lagd der du bor

for dette synger vi i kor

For alle trenger:

Vi trenger bønder på Alvdal

bønder på Tynset

bønder I Folldal’n

og bønder på fjellet.

Så gjenstår det bare å minne om at Jordbrukets krav har en ramme på 950 millioner kroner, mens statens første tilbud var på 90 millioner. Så nå spørs det hvordan videoen har slått an. Er det noen som hører det nynne inni hodet sitt mens de forhandler at vi trenger bønder både i Alvdal og på Tynset? I så fall skulle jeg gjerne visst hvor mye ei slik linje eller to. I hvert fall må det gi noen traktortilhengerlass med goodwill. For 300.000 seere i løpet av et par døgn er da ikke bare å feie under teppet.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke