hacklink
17. sep
UNATURLIG: Gammel sti tilrettelagt for sykling. Dette er ikke naturlig.
 
Bør Allemannsretten følges opp med en Allemannsplikt?
Er loven om allemannsretten utgått på dato? Er tiden inne for å endre loven til Allemannsplikten der rettighetene blir et unntak fra pliktene?

0
Publisert: 30.jul.2015 04:00
Oppdatert: 30.jul.2015 07:04

MENINGER

Vi er vel alle opptatt av rettighetene vi har i samfunnet, pliktene har lett for å komme i skyggen. Kanskje er ikke alle rettighetene vi har helt fornuftige heller, det finnes nok hensyn som er oversett da lovverket ble ved- tatt.

Med den utviklingen i eskalerende tempo som vi har sett de siste tiårene er naturen i ferd med å bli en arena og ikke et sted der en kan oppleve Skaperverket. Naturområdene er ikke noe en bare kan forsyne seg av, det er nødvendig å styre utviklingen hvis det skal bli noe igjen til våre etterkommere. Vide fullmakter til almen ferdsel gir muligheter for særinteresser. Den ene særinteressen slår ofte den andre i hjel. Krav om bedre framkommelighet for ulike formål, reduserer de opprinnelige naturområdene til smålapper mellom skogsbilveger, «tilrettelagte» stier og skitraseer. Naturen blir omgjort til park og arena. Stadig nye tekniske innretninger tas i bruk. Bakom det hele er det mange kommersielle interesser som utnytter muligheter til fortjeneste ved å selge utstyr og å arrangere konkurranser.

I tillegg til bestående rettigheter som Allemannsretten gir i forhold til grunnbesitterne, må lovverket omfatte hvordan vi bruker det som vi betegner som natur og friluftsområder og må inneholde følgende:

Friluftsliv må baseres på ferdsel til fots og på ski uten bruk av motor og andre tekniske innretninger. Tillatelser til aktiviteter som medfører bruk av tekniske hjelpemidler må henvises til begrensede arealer etter søknad og ikke være til gjenstand for unntaksvilkår nærmest hvor som helst.

Videre er det nødvendig med forvaltning over kommunenivå. Mange kommuner vil legge størst vekt på økonomisk gevinst ved søknad om unntak.

Da nåværende lover ble vedtatt forutså ikke lovgiverne utviklingen med sykler på stier og i skiløyper, elektriske motorer på sykler og bruk av droner m.m.m. I utgangspunktet bør all bruk av naturen være unntak slik at ulike bruk må være på grunnlag av tillatelser.

Sml. jaktloven som ble forandret fra: at det som ikke er fredet, er lovlig å jakte på til at alt er fredet unntatt det som er oppgitt jaktbart.

Den tekniske utviklingen påvirker måten vi bruker naturen på. Det er så lettvint å benytte teknikken for særinteresse eller for behagelighetens skyld. Se for eksempel terrengsykkellistene. Terrengsykling er en måte til å få flere ut i (det som var) naturen på. De påstår at de sykler i skog og fjell for å oppleve natur, men prestasjonsmomentet er viktigst for svært mange og som driver dem til å ta i bruk stiene og stadig må det veksles på med nye stier. Gamle stier som våre forgjengere møysommelig har tråkket opp blir ødelagt til det ugjenkjennelige med kjørespor og klopper i funkisstil med bordkledning på tvers. Riksantikvaren burde også ha er ord med i laget når det gjelder å ta vare på de gamle stiene.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke