15. sep
 
Bør tenke seg om

Publisert: 12.jun.2019 16:02
Oppdatert: 12.jun.2019 16:15

Et utvalg bestående av tre formannskapsmedlemmer har foreslått at det settes av opp mot 70 prosent ressurs til å opprette en stilling som politisk rådgiver i Hamar neste valgperiode. Denne personen skal lønnes med 70 prosent av ordførerens godtgjøring, som i skrivende stund ligger i overkant av 950.000 kroner.

Om dette forslaget får gjennomslag, skal det altså ansettes en person for å drive politisk rådgivning som så skal tjene 665.000 kroner. Det er, basert på SSB sine tall, 115.000 kroner mer enn hva snittlønnen for arbeidstakere i Norge i dag. Det er ca. 150.000 kroner mer enn lønnsnivået for en kommunalt ansatt sykepleier og nesten 90.000 kroner mer enn for en adjunkt med tilleggsutdanning, begge med maks ansiennitet.

Hamar Arbeiderblad skriver i sin lederartikkel at dette er en stilling man ikke bør opprette. Rødt Hamar er helt enig i at man her bør tenke seg om to ganger. Å ansette en politisk rådgiver i en stillingsprosent, vil ikke styrke lokaldemokratiet. Det vil tvert imot forsterke samlingen av politisk makt hos noen få, og være langt fra tanken om å bre ut demokratiske prosesser.

Forslaget har vært ute til høring, men kun ett innspill kom inn. Det kom fra Rødt Hamar, hvor vi blant annet skriver at vi er reelt bekymret for at dette kan skape en situasjon med «kjøp og salg» knyttet til flertallskonstellasjoner. Vårt forslag er heller at man sprer den foreslåtte politiske ressursen utover slik at gruppeledere i opposisjon også får anledning til å forberede saker og politisk aktivitet.

Rødt Hamar kan være enig med utvalget i at det er viktig at politikerne utgjør en solid motvekt til en stadig sterkere administrasjon. Det er politikere og kommunestyrer som skal legge verdiperspektivet til grunn i saksbehandlingen, og til dette kreves det at man har god oversikt over mengden papirer. Men å opprette en politisk rådgiver som kun vil komme noen få partier til gode, er ikke veien å gå. Legger man i tillegg kostnadsperspektivet til grunn, er det absolutt grunn til å tenke seg grundig om. Profesjonalisering av politikk bygger ikke godt lokaldemokrati.

Rødt Hamar

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke