15. sep
SLAG: Siv Jensen og regjeringen kan vente seg tøff kamp om revidert nasjonalbudsjett.
FOTO: NTB Scanpix.
 
Borgerlige slag om budsjettet
Mer til kommunene, økte grønne avgifter og flere kvoteflyktninger fra Syria. Kravene fra samarbeidspartiene bærer bud om tøffe budsjettforhandlinger på Stortinget.

0
Publisert: 12.mai.2015 13:18
Oppdatert: 12.mai.2015 13:21

Regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett er for ekspansivt, sier Venstre, som mener regjeringen øker driftskostnadene i offentlig sektor framfor å stimulere til omstilling og verdiskapning.

Særlig er partiet misfornøyd med den grønne profilen i budsjettforslaget. Venstre krever grønt skatteskifte og mer til forskning, fornybar energi samt kollektiv- og sykkelsatsing. KrF frykter på sin side at 1,1 milliarder mer til kommunene ikke er tilstrekkelig til å sikre gode tilbud innen barnehage, skole og eldreomsorg.

Syria-smell

Reaksjonene fra de to støttepartiene gir et innblikk i hva samtalene om budsjettet vil dreie seg om fram til finanskomiteens avgivelse 12. juni og debatten i stortingssalen uka etter. Men det kanskje største stridstemaet svever i bakgrunnen: Syria.

Som ventet satte ikke regjeringen av ekstra penger til nye kvoteflyktninger fra Syria i revidert nasjonalbudsjett. Signalene fra KrF tyder på at de tverrpolitiske samtalene om dette spørsmålet vil foregå parallelt med de rene budsjettforhandlingene.

Finanspolitisk talsperson Hans Olav Syversen åpner nemlig for at kravet om flere Syria-flyktninger fremmes som egen bevilgningssak framfor å bli del av revidert.

En samlet opposisjon står bak kravet om at Norge de neste to årene skal ta imot 10.000 nye flyktninger fra Syria. Men flere partier har åpnet for å utvide denne tidsrammen og diskutere hvor mange som skal hentes i år. Forhandlingene fortsetter 19. mai. Fra regjeringspartienes side vil spørsmålet om inndekning stå sentralt. Det er anslått at det vil koste om lag 10 milliarder kroner over fem år å ta imot 10.000 nye kvoteflyktninger.

Mørke skyer

Veksten avtar, sysselsettingen faller og ledigheten øker i oljesektoren. Samtidig når husholdningenes gjeld nye høyder. De mørke skyene som hviler over norsk økonomi satte sitt preg på budsjettpresentasjonen til finansminister Siv Jensen (Frp) tirsdag.

For regjeringen har bekymringen for fallende produktivitetsvekst og behovet for omstilling av norsk økonomi stått sentralt siden valgseieren i 2013. Men bildet er ikke helsvart. Allerede neste år skal veksten opp, ifølge Finansdepartementet. Arbeidsledigheten ventes heller ikke å stige nevneverdig – iallfall ikke på landsbasis. Årsaken til dette er at regjeringen venter lavere arbeidsinnvandring.

Foruten styrking av kommuneøkonomien, trekker Jensen fram veisatsing og terrortiltak blant hovedprioriteringene i budsjettet. Hun er også snar med å peke på tiltaksplasser for arbeidsledige, gjeninnføring av permitteringsregelverket og styrking av tiltakene mot barnefattigdom inngår i forslaget.

Noe av grunnen til at hun vektlegger dette så sterkt, er nok kritikken fra i fjor om statsbudsjettets usosiale profil. At revidert også innebærer poseavgiftens endelikt, er noe Jensen gleder seg over. Så får det heller stå til at elavgiften økes, noe som i Frp-kretser ikke er særlig populært.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke