17. sep
 
Bort med mikroplast

Publisert: 20.feb.2019 12:55
Oppdatert: 20.feb.2019 13:23

Miljødirektoratet fant plast på 20 av 20 steder i Mjøsa! Dette kan umulig være bra for naturen og folkehelsa!

NIVA (Norsk institutt for vannforskning) tok prøver av Mjøsa og Femunden. På alle prøvestedene i Mjøsa ble det funnet mikroplast!

Mikroplast er plastbiter som er så små at vi nesten ikke kan se dem, og de er veldig vanskelig å plukke opp. Vi vet ikke hvor farlig mikroplasten er for folk og dyr ennå, men jeg trenger ikke å være rakettforsker for å skjønne at plast ikke hører hjemme i naturen.

Det ble funnet mest mikroplast ved byer og tettsteder, vei og båttrafikk, og renseanlegg og elver.

Det var masse mikroplast utenfor Hamar, og det forundrer meg ikke. Hver dag på vei til skolen plukker jeg opp plastsøppel. Jeg finner det overalt.

Når plast havner på bakken, blåses det ut i Mjøsa og slites ned til mikroplast. Man skulle tro at det var enkelt å kaste plast i søpla, men slik er det altså ikke!

Den største kilden til mikroplast i Norge er slitasje av bildekk. Enda en god grunn til å kjøre mindre bil! På andreplass kommer maling og vedlikehold av båter.

Når jeg hører at det er mye mikroplast rundt renseanlegg, tenker jeg på sjampo. Tannkrem. Sminke. Alt vi skyller ned i vask, dusj eller do.

Det kan faktisk være mikroplast i dusjsåpen du bruker hver dag, og denne plasten går gjennom rensesystemene og rett ut i Mjøsa.

Jeg syns mikroplast er skikkelig skummelt. Hva har det å si for vannet jeg drikker, maten jeg spiser og sjøen jeg bader i? Hva har det å si for helsa mi?

Vi må få ned mikroplastnivåene. Til deg ber jeg derfor om dette: plukk opp søpla di. Vær kritisk til hva du kjøper av kosmetikk. Lever malingsprodukter til gjenvinningsstasjonen.

Finn ut av hva du kan gjøre for å få ned mikroplastnivået. For en ting er sikkert, mikroplast hører ikke hjemme i Mjøsa.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke