16. sep
 
Bra med to partier?

Publisert: 25.jul.2019 18:42
Oppdatert: 25.jul.2019 18:49

Har vi for mange partier? Dette har vært oppe til debatt i HA. En kan se på Amerika, der er det jo de to store partiene som styrer. Det ene vil ha frihet og stoler på markedet, det andre mener at det må reguleringer til. Målet må være å oppnå enighet i sakene. Hvis det politiske systemet ikke klarer å løse grunnleggende problemer, blir det vanskelig for folk flest.

Noe av dette ser vi vel i Amerika? Infrastrukturen forfaller, nasjonale planer om investeringer lar vente på seg. De to finanskrisene i 1929 og i 2008 som gikk over hele verden og startet i Amerika kunne en kanskje ha unngått med bedre styring av bankvesenet og folks lånemuligheter? Klimatiltak står på vent, Parisavtalen trakk de seg ut av. Utslippene fra biltrafikken er blitt en utfordring for verdens CO2-nivå. Folk kan eie så mange våpen som de ønsker, en våpenlov blir de ikke enige om.

Amerika har 100.000 papirløse emigranter som burde vært sikret en framtid. Da helsereformen Obama-Care ble lov var det bare demokratene og ingen republikaner som skrev under på denne loven. Den sikret tilgang til helseforsikring for flere hundre tusen amerikanere som ikke hadde denne muligheten. Obama ønsket å forbedre den, men tap av flertallet i kongressen gjorde at det ble vanskeligere for demokratene å få gjennomført samfunnsforbedringer som de ønsket. Få havner kan ta imot de nye, store transportskipene som nå kommer seg igjennom Panamakanalen. Flyene er moderne, men mye rundt dem forfaller.

Slik kan en fortsette. Penger ved valg er sentralt. Hele 80 prosent av pengene til presidentkandidatene og deres støttespillere kommer fra næringslivet. Ikke så rart om de vil ha litt igjen for innsatsen ved å kunne påvirke beslutninger? Når innbyggerne ser at eliten på toppen av samfunnet drar fra med en større del av rikdom, mens de selv stadig tjener mindre, er det kanskje ikke så rart at folk blir frustrerte og stemmer på populister?

Et to-partisystem uten tillit til hverandre som i Amerika, er i alle fall ikke noe å trakte etter for oss her i Norge. Tillit til politikerne våre og deres jobb har alt å si for landet. Småpartiene kan vel ha gode innspill som de store partiene har nytte av og tar opp og ikke bare bremser som en i debatten mener?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke