15. sep
Paneldebatt i Brumunddal: Partitoppene måtte redegjøre for partienes stilling til jordvern, skolesammenslåing, ungdomstilbud, eldreomsorg og eiendomsskatt. Fra høyre: Helge Vestheim (Ringsaklista), Svetlana Johnsen (FrP), Anita Ihle Steen (Ap), Thomas Eriksen (Mdg), Hanne Sofie Holmen (V), Odd-Amund Lundberg (Sp), Tom Synstad (Pp), Oluf Maurud (KrF) og Odd-Herman Roel Børke (H).Alle Foto: Anders Grobstok Dalen
 
Bred enighet om skoleendring
Debatten under partiledernes politiske pub var i Sønesgården var like tam som Munkholmen som ble servert, men en fikk i det minste ane hvilken vei det vil gå med kommunenes mange grendeskoler.

Publisert: 17.aug.2015 06:48
Oppdatert: 17.aug.2015 06:57

De fleste partilederne benyttet store deler av den timelange seansen til å resitere de medbrakte partiprogrammene, og debattleder og Ringsaker Blads redaktør Gaute Freng måtte gjentatte ganger minne dem på å uttrykke seg i korthet. Ut ifra responsen på de drøyt 50 tilskuerne å dømme var det Ringsaker Venstres Hanne Sofie Holmen som kom seirende ut.

Skoleendringer i sikte

Lørdagens presentasjon av partiene standpunkter ga i det minste lytterne en viss formening om hva resultatet av skolestrukturen vil bli.

– Bør skolestrukturen endres i neste 4-årsperiode, og hvilke vil eventuelt legges ned? spurte Freng, og fikk mange hender i været.

Et flertall er enige

– Jeg tror ikke kommunene klarer å holde ved like alle de byggene som er, og vi trenger en endring på skolestrukturen, både av hensyn til arbeidsmiljø og opplæringsmiljø. I Nordre Ringsaker er det potensial for å gjøre noe med skolestrukturen, sier Odd-Herman Roel Børke, Høyres ordførerkandidat, og fikk støtte av Fremskrittspartiet, SV og Venstre.

– For bygda vår skulle vi hatt skolen, men vi kan ikke ha skolen for bygda, sa Holmen.

Heller ikke ordfører Anita Ihle Steen (Ap) kunne gi noen garantier for småskolene.

– På 10 år har vi brukt 1,1 milliarder kroner på oppgradering av skolebygg. Vi har brukt opp pengene fram til 2018, og i slutten av den perioden må vi begynne å diskutere hva vi skal investere i etterpå. Det er ingen skolestruktur som står til evig tid, eller ikke i Nordre Ringsaker.

Kun to partiet vil bevare

Senterpartiets Odd-Amund Lundberg fortalte at de er helt imot tvangssammenslåing.

– Vi menter at hvis det skal være en sammenslåing av skoler, må det være av frivillig hensyn, sa Lundberg, og fant støtte hos Helge Vestheim i Ringsaklista.

– Vi skal bevare alle skoler. De er verdifulle for bygda, og bygda har en verdi i seg selv. Selv om den ikke er så mye verdt for dem som sitter langt unna og bestemmer, er den «all væla» for dem som bor der, uttalte Vestheim.

Famlende

Basert på svarene til noen skulle en tro at dette var en problemstilling som nylig har dukket opp. Anita Ihle Steen ville opprette en komité som utarbeider en ungdomsplan basert på ungdommens egne ønsker, og fikk støtte av Venstres Holmen, som kvelden før hadde rådført seg med et yngre familiemedlem. På sparket lanserte Holmen en vidløftig idé om gratis internett til alle, samt badeplasser og en synliggjøring av det frivillige kulturlivet.

Pensjonistpartiet ville ha mindre mobbing og reetablere den videregående skolen i Moelven, hvilket fikk Freng til å poengtere at det var et langt lerret å bleke.

Frp gikk i bresjen for trygg skolevei og rusforebyggende arbeid, og KrF og Ringsaklista ville ha et alternativt tilbud til dem som ramler av under utdanningsløpet. Høyres forslag var å innføre en pris til unge gründere, for å sikre ungdommen muligheten de trenger for å etablere seg i kommunen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke