hacklink
18. sep
 
Breen svartmaler om bredbånd i Hedmark
Det skal bli bedre bredbåndsdekning i Hedmark.

Publisert: 23.feb.2017 23:14
Oppdatert: 23.feb.2017 23:57

De kommersielle aktørene investerer stadig større summer for å bygge ut både fast og mobilt bredbånd over hele landet. I tillegg fortsetter staten å bidra med midler til kommuner som trenger det.

I løpet av de siste tre årene har Hedmark fått 25,3 millioner kroner i tilskuddsmidler til utbygging av bredbånd. Til sammenligning fikk fylket i løpet av de forrige regjeringens tre siste år tildelt under 20 millioner kroner.

Dette kommer på toppen av det de kommersielle aktørene bidrar med. På landsbasis har de økt sine investeringer i mobil- og bredbåndsnett med over en milliard kroner fra 2013 til 2015.

Et resultat av både statlig og kommersiell satsing, er at økningen i andelen husstander med tilbud om høy nedlastingshastighet har økt – også i Hedmark. Regjeringen vil legge til rette for at denne utviklingen fortsetter. Jobben er ikke over, men la oss ikke svartmale virkeligheten, slik Ap-politiker og fylkesråd for næring i Hedmark, Thomas Breen, gjør i Hamar Arbeiderblad 21. februar.

Faktum er at i 2013 var andelen husstander i Hedmark med tilbud om 100 Mbit/s nedlastingshastighet på 39 prosent. I 2016 har 53 prosent av husstandene i Hedmark tilbud om det samme. For næringsbyggene i fylket er utviklingen enda bedre. I 2013 hadde 12 prosent tilbud om fiber. I 2016 var andelen oppe i 42 prosent.

Satsingen vi har vært vitne til de siste få årene har løftet Hedmark fylke et stort skritt i riktig retning. Det er trist at Thomas Breen velger å tegne et negativt bilde av utviklingen. Slik bidrar han ikke til å gjøre fylket mer attraktivt for næringsliv og innbyggere.

Under dagens regjering har støtteordningen blitt innrettet mer mot områder hvor behovet er størst, mens den rødgrønne regjeringen spredte midlene tynt utover etter en bestemt nøkkel. Fylker som Sogn og Fjordane, Hedmark og Oppland får mer hjelp til fiberutbygging nå enn da de rødgrønne styrte landet.

Thomas Breen ønsker at staten skal ta et større ansvar for bredbåndsutbyggingen. Det er stikk motsatt politikk av hva Ap selv førte i regjering. For det er kommersielle aktører som tar de store løftene innen bredbåndsutbygging og mobildekning. En markedsbasert bredbåndpolitikk har vært den rådende politikken i Europa og følger anbefalinger fra blant annet OECD. Dette har vært avgjørende for den betydelige økningen i bredbåndsdekningen vi har hatt de fleste steder i Norge de siste årene. Vi gir markedet mer rom der det fungerer, og støtter opp med statlige midler der det trengs.

Nå er det klart for en ny runde med tilskudd til bredbåndsutbygging i kommuner med dårlig bredbåndsdekning. I år skal nær 139 millioner kroner deles ut. I stedet for å klage, oppfordrer jeg til å bruke kreftene på å søke.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke