Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
2045: Skogbranner gjør stor skade i Norge.
 
Brev fra dagens barn
Vi og våre politikere, vi gjør så ynkelig lite med det som er viktig for våre barn om 30 år. Vi gjør så lite for barna våre, at dette brevet fra et av dem - er meget sannsynlig:

Publisert: 14.mar.2016 04:00
Oppdatert: 14.mar.2016 09:15

«Du kan være min far. Du kan være min mor, eller naboen - da jeg var 6 år gammel i 2016. Jeg skriver dette brevet til deg. Jeg skriver det fra Norge i 2045. Det er et annerledes Norge.

Jeg har det ikke verre enn andre. Nei, i forhold til de fleste på jorda, har jeg det bra.

Det er store forskjeller mellom mennesker, men bekymringene er de samme for alle. Vi bekymrer oss litt for våre daglige problemer, og de daglige problemene er forskjellige. Men, vi bekymrer oss mest for framtida – og våre bekymringer for framtida er veldig like.

Jeg ble født i din by i 2010. Jeg er 35 år gammel nå. Jeg er utdannet siviløkonom, men har ikke hatt arbeid innen faget på mange år. Nå jobber jeg tre dager i uka på kommunens tiltakssenter. Jeg har en liten leilighet. Her bor jeg sammen med kjæresten min. Vi har bestemt oss for ikke å få barn.

Temperaturen på jorda har steget med to grader. Det var først i 2030 at verdens nasjoner klarte å bli enige om å kutte skikkelig i utslippene av klimagasser. Det var for sent.

Jeg kan ikke forstå hvorfor du og dine politikere ikke gjorde mer for å stanse den globale oppvarmingen. Da hadde dere spart oss for mye – veldig mye.

Mellom to og tre milliarder mennesker i Asia, Midtøsten, sørlige Afrika og deler av Sør-Amerika er utsatt for sult og vannmangel. Hetebølgene dreper mange. Det er skikkelig stygt i tropene; mennesker dør som fluer i de enorme flyktningeleirene i land som Italia og Hellas. Vi er nå 12 millioner mennesker i Norge. To millioner klimaflyktninger bor i rømningssikre arbeidsleirer. Vi får billig arbeidskraft, og de får mat og brakkeplass.

Ekstremvær, flom, tørke og skogbranner gir store skader i Norge og i de fleste av verdens land. I Sør-Norge sliter vi med varme og tørre somre. Når det regner kommer det ofte som kraftig styrtregn. Om vinteren må vi høyt til fjells for å finne snø. Store skogområder har bare døde trær. Skogbrannene er skremmende. Det er lite gran igjen. På Vestlandet og i Nord-Norge har de mye regn, flom og kjempestormer hvert eneste år.

Men det verste er altså bekymringene. Bekymringene for det som kommer. Tilbakekoblingene er i gang. Smeltingen av tundraen i Sibir, Canada og Alaska kan ingen stanse. Utslippene av metan og CO2 herfra, stiger for hvert år. Regnskogen i Amazonas er i ferd med å dø på grunn av tørke. Det gir nye store utslipp. De store skogene i Russland er heller ikke helt i form sies det.

Ja – jeg er bekymret for framtida, men jeg nekter å være med på de gale festene som mange driver med, nå i 2045.»

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke