Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Brølet fra bygde-Norge
Senterpartiet: Trygve Slagsvold Vedum har tent et opprørsbål for distrikts-Norge. Men er det virkelig slik at smått alltid er godt?

Publisert: 21.jan.2017 07:32
Oppdatert: 21.jan.2017 07:37

En gang var slagordet «By og land hand i hand» vinnerformelen ved et stortingsvalg.

Det norske Arbeiderparti (som det het den gangen) gjorde i 1933 sitt beste valg noensinne med 40 prosent av stemmene ved å forene industriarbeidere, fiskere og bønder i en slagkraftig allianse.

Nå er det andre tider. «Bønder i byen» preget overskriftene da bygdefolk fra hele Innlandet inntok hovedstaden og krevde av at Stortingets ulveforlik ble gjennomført. Det eldgamle uttrykket er ikke ment som en kompliment.

Tvert imot uttrykker det byfolks arroganse og nedlatenhet overfor livet på bygda.

Den gamle Nationen-redaktøren Erling Kjekstad fabulerer om en «New deal» for distriktene.

Han håper på et bredt opprør for Bygde-Norge. Og den som skal stå i spissen for opprøret er selvsagt Trygve Slagsvold Vedum.

Bonden fra Ilseng som er leder for Senterpartiet, og som på Sentios partibarometer for Hedmark fikk rekordhøye 29,5 prosent. «Sjokkmåling» skrev vi her i Hamar Arbeiderblad.

Nylig ble han utropt til Norges svar på Donald Trump. Over hele forsiden på VG ble «Varg Vedum» kalt en politisk populist som spiller på grasrotas opprør mot det de opplever som en elite fjernt fra folk flest.

Han karakteriseres som den politikeren som er mest fryktet i de andre partiene, og er allerede utpekt som stortingsvalgets store vinner.

Men hvor ble det av den brede alliansen til Ap fra 1933? Industriarbeiderne har forsvunnet, og aldri har det vært så få bønder og fiskere.

På bygda er det kommuneansatte som dominerer. Ikke rart lokalpolitikerne frykter kommunesammenslåinger.

Ingen bør bli overrasket over Vedums framgang. Tegnene har vært tydelige helt siden Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen (Ap) sa nei til regjeringens kommunereform allerede før samtalene med nabokommunene hadde startet. Hun så hvor det bar da partibarometeret noen få dager før kommunevalget i 2015 truet med å kaste henne ut av ordførerkontoret.

Kommunereformen var begynnelsen på Senterpartiets vekst.

Kommunereformen har blitt etterfulgt av politireformen. Skatteetaten reduserer antall kontorer, og arbeidsminister Anniken Hauglie (H) vil ha færre og større Nav-kontorer.

Alt sammen er mat for «Varg Vedum», som har gjort kamp mot sentralisering til sin store sak.

Når miljøminister Vidar Helgesen (H) feier vekk ulveforliket er det bensin på det bålet Sp-lederen har tent.

Det er i sannhet gode tider for bonden fra Ilseng. Og det er bra det fins en politiker som bruker sin posisjon til å utfordre eliten som betrakter verden fra Oslo.

Det svir litt når Vedum harselerer med alle de som går på seminar i tenketanken Civita, og som ikke bidrar til verdiskapning.

Det svir når kommunalministeren beskyldes for å sitte på kontoret sitt og tegne nye kommunekart, uten å forstå hvor viktig det er for folk i distriktene å ha nærhet til de kommunale tjenestene.

Det svir enda mer når kampen for de små lokalsamfunnene får oppslutning hos velgerne, og er i ferd med å bli en trussel.

Trygve Slagsvold Vedum treffer en livsnerve når han slåss for de små lokalsamfunnene.

I årevis har folk i Hedmark sett hvordan bygdene på den andre siden av grensa tømmes for folk, og står igjen med tomme spøkelseshus som selges for en slikk og ingen ting til nordmenn som vil ha et feriehus.

Sp gjorde sitt beste valg så langt da norsk EU-medlemskap sto på var på dagsorden i 1994. Også da handlet det om avstand til makten.

Nordmenn flest ville ikke la seg styre fra Brussel. Den samme opplevelsen har vi i distriktene nå. De vil ikke la seg styre fra Oslo.

Samtidig må vi minne bygdeopprørerne om at det norske kommunekartet ble tegnet på 1960-tallet. Det går ikke an å være blind for at det har skjedd enorme forandringer for norske kommuner siden den gang.

Politireformen kommer fordi norsk politi har en utdatert organisasjonsform hvor ledelsesansvar pulveriseres.

Bygdeopprørerne tegner et karikert bilde av den norske lensmannen som en slags politimester Bastian som kjenner hver krik og krok, og alle brodne kar i sitt distrikt. Det er i beste fall kunnskapsløst.

Menneskesmugling, bander som driver organisert kriminalitet, datahacking og seksuelle overgrep mot unge jenter på nett er store utfordringer i politiets hverdag. Det krever kompetanse og styring av ressursene på et høyere nivå enn lensmannen i den lille bygda.

Hedmark er nærmest et utstillingsvindu for Senterpartiets sykehuspolitikk. Et sykehus i hver by, som gir geografisk nærhet. Men ingen av dem kan tilby den behandlingen pasientene trenger i 2017.

Ikke alle liker at Nav-konsulenten er nærmeste nabo, eller at legen så deg danse på samfunnshuset lørdag kveld, når du kommer mandag morgen og ber om en sjukemelding.

Når dagens utfordringer for offentlig forvaltning konkretiseres, står bygdeopprøret for i fare for å bli drømmen om en reise tilbake til 1960-tallet.

Nå vil Senterpartiet i regjering med Ap. Det kan bli et tøft møte med den politiske virkeligheten.

Ap er maktpartiet og reformpartiet framfor noen, bare ikke når Erna Solberg regjerer. I jernbanedebatten i Hamar har uttrykket «avbøtende tiltak» blitt flittig brukt. Her ligger Vedums mulighet.

Tar du både lensmannen og Nav-kontoret fra bygda må de få noe annet. 5000 statlige arbeidsplasser ut av Oslo er kravet til Sp. Arbeidsplasser og vekst er det distriktene virkelig trenger. Foreløpig er vi bare tilbudt ulven.

God helg!

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke