buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
Østerrike: Knapt tap for ytre høyre og Norbert Hofer i Østerrike.
Foto: Leonhard Föger, Reuters
 
Bruken av frykt som politisk begrunnelse
Dessverre har det også sneket seg inn i den norske politiske retorikken.

Publisert: 25.mai.2016 04:10
Oppdatert: 25.mai.2016 10:13

Søndag 22. mai 2016. Jeg går morgentur i kulturlandskapet rundt Ridabu. Jeg er omsluttet av sterke forsommerdufter fra hegg, åkerlandskap og blomster jeg ikke kjenner navnet på. Fuglesangen er nær og påtrengende.

Et hus ligger omkranset av en lysegrønn åker. Her beiter en hvit høne med sju åtte kyllinger, mens en fargesprakende høne og en fargesterk hane sprader rundt på tomta. Det er ingen gjerder. Det er få gjerder på hele turen.

På slike morgenturer liker jeg å lytte på BBC4. Det er mange lytteverdige programmer der gjennom hele uka, og fra BBC4 slipper jeg den påtrengende musakken fra BBC World. Denne søndagen får jeg noen uventede impulser fra BBCs fantastiske journalistkorps. Jeg lærer hvordan en collegestudent fra Somalia, bosatt i London, håndterer og unngår klankonflikter som forfølger ham fra hjemlandet inn til boligområder i London. Og jeg lytter hans drømmer om å kunne flytte tilbake og bidra til å skape et Somalia der klankonflikter ikke eksisterer.

Et annet intervju informerer meg om hvordan en afghansk ung mann etablerer et skisenter i fjellene i Afghanistan. Et sted der det ikke finnes skiheiser, der folk bærer skiene opp fjellsiden og kjører og ramler ned fjellsidene. Det er befriende å høre hvordan denne unge afghanske entreprenøren først ikke lykkes, men så utvikler en mektig idé:

Jeg lager en konkurranse. En konkurranse som, ifølge ham selv, samlet folk, skapte latter og glede både hos publikum og snublende deltakere. Fall ble ikke tap, men grunnlag for felles lattervekkende glede. Vår BBC informant fortalte hvordan han året etter bygget videre på entusiasmen og gleden og nå lot klatringen opp til startpunkt inngå i konkurransen. Entreprenørens mål er å utvikle en afghansk deltaker i vinter-OL.

Vi som bor i et snøland forstår hva han skriver om. Selv om vi ikke er født med ski på beina. Men denne unge afghanske entreprenøren innførte et totalt fremmed element i sin fjellverden. Jeg forestilte meg afghanske menn og kvinnes suse ned fjellsidene i kaftaner og den heilnorske delen av meg utviklet en ny OL gren; Telemark-kjøring med deltagerne kledt i sine lands nasjonal eller klansdrakter. Kanskje var tankene mine inspirert av åpningsseremonien på Lillehammer i 1994. Susende vetter.

Det siste lytterintrykket jeg vil dele handler om det nær forestående valget i Østerrike. For meg er det ubehagelig, tilnærmet skremmende, men dessverre ikke uventet at Østerrike nå kan risikere å velge en fascistisk president. BBC sendte allerede i 2007 en TV dokumentar som handlet om fascismens fremmarsj i Europa.

På valgdagen i mai 2016, formidler BBC4 intervjuer og kommentarer fra Wien og Østerrike. En av informantene på torget uttrykker et for meg viktig perspektiv. Han er 26 år og han sier: Høyresidens politikere bruker en retorikk som bygger på frykt. Men Østerrike er jo et av de trygge gode landene å bo i. Vi er trygge her. Ikke utrygge.

Når den ekstreme høyresiden bruker tryggheten vår som politisk argument knytter de trygghet til en konstruert trussel. De sier. Vi er trygge. Vi har mye å miste. Og istedenfor å la dette, det som gjør oss trygge være et grunnlag for solidarisk praksis, sier de at vi må beskytte oss. Og så tegner de et bilde at et truet Østerrike, et Østerrike som ikke finnes.

Den unge informanten trekker sitt resonnement videre. Han påpeker at høyresidens politikere, gjennom å aktivere frykten, provoserer fram følelser hos folk som ikke har belegg i virkeligheten, men som finnes hos de fleste som ubevisst latent uro. BBCs informant mener at det å bygge politikk på immanent, eller ikke forløst frykt, er stygt og ødeleggende for demokratiet.

Jeg tiltrer denne unge mannens analyse. Og jeg ser dessverre paralleller til en retorikk som gjennom de siste femten tjue årene har sneket seg inn i den norske poliske retorikk. Bruk av frykt og angst som begrunnelse for politikk.

Jeg ønsker ikke et samfunn der frykt blir grunnlag for politikkutforming og slik sniker seg inn som en legitim og kanskje dominerende del av norsk politikk utforming. Jeg vil tro det fremdeles er under vår kollektive verdighet.

Mandag 23. mai er stemmene telt opp. Østerrike fikk ingen president fra den ekstreme høyresiden denne gangen. Jeg er forsiktig lettet.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Artikkelforfatter: Inger Mokkelbost Haug
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat