hacklink
buy instagram followers
18. sep
MINDREÅRIGE ASYLSØKERE: Hedmark SV er opptatt av situasjonen til mindreårige asylsøkere. Her fra Åkershagan transittmottak. ARKIVFOTO: HEGE E. RUSTEN
 
Bryter barnekonvensjonen
Hurra for deg som fyller ditt år – ja deg vil vi deportere. Med vennlig hilsen Den Norske Stat.

Publisert: 15.jul.2017 08:46
Oppdatert: 17.jul.2017 12:35

Sist lørdag kunne vi lese om tidligere mottaksleder Erling Segelstads sterke møte med tre afghanske gutter i midten av tenårene. Alle tre står i fare for å få midlertidig oppholdstillatelse, der de kun får bo i landet til de blir myndige, for deretter å miste oppholdstillatelsen.

Slik er situasjonen for 331 enslige mindreårige asylsøkere i landet, de fleste afghanere i 16- 17-årsalderen. Antallet har skutt i været etter at det i fjor blei åpna for flere returer til Afghanistan – og Stortinget vedtok å fjerne den såkalte rimelighetsparagrafen.

Ofte har man returnert asylsøkere til regioner i opphavslandet som har vært vurdert som «trygge», uten at asylsøkeren nødvendigvis har bakgrunn eller nettverk derfra. Men, med rimelighetsparagrafen har myndighetene fram til i fjor vært nødt til å vurdere rimeligheten ved en slik retur i hvert enkelt tilfelle.

Regjeringspartiene har – med parlamentarisk drahjelp fra Sp og Ap – dermed muliggjort at antallet midlertidige oppholdstillatelser og påfølgende returer har skutt i været. I mellomtida sitter enslige barn på asylmottak rundt om i landet, mens deres beste år blir kastet bort i meningsløs ventetid på den katastrofale 18-årsdagen.

Lovfesta rett til psykiatrisk oppfølging har de ikke, trass i at mange sitter med traumer etter det de har flykta fra.

Da fagetaten UDI i fjor etterlyste bedre tilsyn med mottakene og en klarere definisjon av hva slags omsorg asylbarna hadde rett på, ble de avvist justisdepartementet. «Behovet er dekket med det systemet vi har», svarte statssekretær Torkil Åmland (Frp). I mellomtida melder UDI om sjølskading og sjølmordsforsøk blant desperate asylbarn.

Mens UDI regner de fleste regioner av Afghanistan for å være trygge, er Utenriksdepartementet av en helt anna oppfatning.

UD fraråder alle reiser til landet, pga. hyppige terrorangrep og drap. Staten setter en skarp skillelinje mellom hva som er akseptabelt for en norsk statsborger og en afghansk 18-åring.

Med bortfallet av rimelighetsparagrafen risikerer nå mange av dem å måtte starte på gata i et utbomba Kabul, der mange aldri har vært og uten et nettverk til å hjelpe seg.

Nasjonal Institusjon for Menneskerettigheter slo nylig klart fast at forskjellsbehandlinga mellom norske barn og mindreårige asylsøkere strider med Barnekonvensjonen.

Stortingsflertallet står ansvarlig: Nå må det bli slutt på praksisen med midlertidig opphold – og myndighetene må umiddelbart skjerpe ordningene for asylbarns rett til trygghet og omsorg.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke