17. sep
 
Bryter OD opplæringsloven?

Publisert: 08.nov.2018 13:53
Oppdatert: 08.nov.2018 13:55

OD ble gjennomført 1. november. I år var det mange videregående skoler som ikke deltok, men som hadde egne prosjekt. I Akershus boikotta 90 prosent av de videregående skolene Operasjon Dagsverk. Hvorfor?

Undervisningsopplegget som OD i år presenterte for elevene er svært ensidig, (les: anti-israelsk). Dette er svært problematisk – det er skoleeiers ansvar at aktiviteter på skolen ikke bryter med verdigrunnlaget i læreplanen og Opplæringsloven.

Når det gjelder informasjonsmateriellet til OD 2018 blir det lansert en rekke kontekstløse påstander uten drøftinger eller kildereferanser, det står faktisk til stryk. Dessuten er «info- materialet» fra OD prega av en klar politisk og ideologisk slagside, faktisk anti-israelsk. I stedet for å fokusere på humanistisk arv og tradisjon (jf. Opplæringsloven), brukes det stor plass på den politiske konflikten i Midt-Østen med en anti-israelsk vinkling.

Med DEMBRA – Demokratisk beredskap mot rasisme og antisemittisme – som satsningsområde i skolen høsten 2018 (Utdanningsdirektoratet og Holocaustsenteret) blir det sjølmotsigende å gi plass til et så ensidig prosjekt som OD viser seg å være i år.

I denne situasjonen må det gjøres kjent for elevene at de har et reelt valg – også til å reservere seg mot det vi tolker som propaganda. Heldigvis har mange skoler egne humanitære prosjekt utafor OD, deriblant Eidsvoll videregående skole, (skole- og vannutbygging i Zambia.) Dette er opplegg som harmonerer med respekt for menneskeverd, likeverd og solidaritet, altså verdigrunnlaget i Opplæringsloven.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke