Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Bukken og havresekken
Det hevdes at temperaturen i valgkampen er lav og at vi i ikke klarer å vise forskjellene.

Publisert: 08.sep.2015 04:00
Oppdatert: 08.sep.2015 12:20

Jeg er enig i at valgkampen ofte kan fortone seg som en konkurranse om å bruker mest penger. Det avgjørende er hva pengene gir av tjenester og kvalitet. Her er vi ved et veiskille hvor noen mener at kommunale tjenester kun skal leveres av kommunalt ansatte.

Om man velger andre løsninger hevdes det at arbeidsdagen for ansatte brutaliseres. Når man hører dette skulle man tro at det er umulig å arbeide utenfor offentlig sektor. Jeg skal nå forsøke å tydeliggjøre forskjellen. Nå er det slik at det er dine penger vi politikere kappes om å bruke. I Høyre ønsker vi å fokusere på resultatene. Noen ganger er det faktisk mulig å få bedre tjenester med færre penger.

Å kjøpe tjenester som kommunen har ansvar for å gi, er en godt utprøvd metode. Da er det fortsatt kommunen som skal betale, men private leverer det kommunen bestiller. Da må kommunen bestille den standard som ønskes. Bestiller man den billigste tjenesten får man ofte også den dårligste utførelsen.

Private som leverer tjenester er avhengig av at både kommunen og tjenestemottaker er fornøyd. Det krever at både tjenesteleverandør og kommunen evaluerer. I Høyre vil vi velge den beste løsningen, selv om den er privat. Det hevdes at dette fører til økt byråkrati, for da må kommunen definere tjenestene som skal bestilles og leveransen må kontrolleres.

Men skjer ikke dette i dag? Er det slik at kommunen, ikke har definert kriterier for kvalitet og omfang på tjenesten? Når kommunen vurderer behovet, fatter vedtaket, utfører tjenesten, evaluerer utførelsen og betaler regningen, kan det bli bukken som passer havresekken. Norske kommuner har lang erfaring med kjøpe av tjenester fra private. Det kan være snøbrøyting, håndverkstjenester, renovasjon, institusjonsplasser, fysioterapi, psykolog og legetjenester. Røde Kors, Norske kvinners sanitetsforening osv. har lang tradisjon på salg av tjenester til kommunene.

For Høyre har det ingen egenverdi å konkurranseutsette kommunale tjenester. Det er kun i de tilfeller man ser at tjenesten kan leveres bedre av andre, man skal velge en privat aktør. Oppgaver kan ofte løses på forskjellige måter. I Høyre mener vi man oppnår det beste resultatene når man ser på kvalitet og kostnader. I denne debatten har fagbevegelsen vært aktive. Ap, Sp og SV har garantert at de ikke vil akseptere konkurranse om kommunale tjenester.

I Høyre mener vi at en slik løsning bør velges, dersom det gir bedre og mer tjenester til brukerne, innenfor trange kommunale rammer. Hensynet til tjenestemottakerne veier tyngst for Høyre.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke