hacklink
17. sep
BRUMUNDA: Vi i Ringsaker Senterparti mener at nettopp steder som Brumunda er gull verdt for alle som bruker elva pr i dag enten det er som turområdet, sosialt samlingspunkt eller som fiskeplass.
 
Bumundda gull verdt
Brumunda er Norges beste ørretelv, men hvor lenge?

0
Publisert: 25.jul.2015 04:00
Oppdatert: 25.jul.2015 09:04

MENINGER

I Ringsaker er vi så heldig at vi har Norges beste elv for ørretfiske. Den starter på Brumundsjøen og renner igjennom et fantastisk kulturlandskap på sin vei fra ned fjellet, før den går via Brumunddal sentrum og ender opp i Mjøsa.

Elva har i mange år levert gode fangster (naturligvis avhengig av vannstanden), og stadig fler får opp øynene for denne elven som er lett tilgjengelig for folk flest siden den stort sett ligger i nærheten av bilvei. Det er verdt å nevne den lokale fiskeforeningen som legger ned utallige timer dugnadsarbeid hvert år i elven.

Elva er et sosialt møtested, og man møter mange med felles interesse enten man drar til Nilsen-hølen, Torseterbrua, Gapahuken, Leroset, Vinkelhølen eller en av de andre fine plassene langs elva.

Det har blitt gjort en del gravearbeid i elven i forbindelse med flomsikring, noe som helt klart var og er nødvendig langs elver i denne størrelsen. Samtidig så har fiskeforeningen gitt en del innspill til tiltak som gjør at dette ikke skal påvirke oppgangen av fisk i elven, men føler at det ikke har blitt hensyntatt i særlig stor grad. Fiskeforeningen frykter at dette kan være noe av grunnen til at det ble registrert lite oppgang av harr i elva i år. Nå ser det heldigvis ut som det tas en del ørret i elven så langt i sesongen, noe som naturligvis er positivt.

Det skal om ikke lenge bygges et hotell og leiligheter i utløpet av Brumunda. Dette vil være positivt for Brumunddal som by, men jeg er mer skeptisk til hvordan det vil gå med elva.

Jeg tror at det er kjempeviktig at det gjøres en skikkelig analyse/utredning på hvordan dette vil påvirke oppgangen av all fisk i elva, og ikke minst hvilke tiltak som må gjøres for at elva skal leve videre som Norges beste ørretelv også etter byggingen ved utløpet.

Uten at jeg skal påberope meg å være ekspert på området så vil jeg tro at både lyssetting og støy vil kunne påvirke oppgangen av fisk drastisk i negativ retning om dette ikke gjøres på den riktige måten.

Vi i Ringsaker Senterparti mener at nettopp steder som Brumunda er gull verdt for alle som bruker elva pr i dag enten det er som turområdet, sosialt samlingspunkt eller som fiskeplass.

Jeg tror nettopp tilbud som gjør at vår kommune skiller seg fra andre kommuner på en positiv måte gjør at det blir mer attraktivt å flytte hit. Det kan være ting som friluftsområder, kulturlandskap, fiskeelver eller andre ting.

Vi ønsker at Brumunda skal forbli den samme fantastiske ressursen som den er pr i dag, og vi vil jobbe for at det skal gjøres skikkelige utredninger før det gjøres inngrep som kan påvirke elva i negativ retning.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke