Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Busterud og fakta
Hamar kommunes økonomi.

Publisert: 28.jan.2016 04:00
Oppdatert: 28.jan.2016 09:05

Jeg leste ordfører Einar Busteruds svar til Einar Lang-Ree i HA 23. januar. Her gir Busterud Lang-Ree det glatte lag etter et innlegg som falt Busterud tungt for brystet. Ifølge Busterud opererer Lang-Ree med «tall og faktaopplysninger tatt rett ut av løse lufta», men han vil ikke gå inn i en faktadiskusjon.

Les også: At Einar Busterud tør

Busterud forsøker i stedet, nokså arrogant, å føyse bort Lang-Rees innlegg. Det etter-later det inntrykk at det ble for vanskelig for Busterud å tilbakevise Lang-Rees «tall og faktaopplysninger». Dermed framstår Busterud og BBL som dem som har mye av skylden for kommunens bekymringsfulle økonomi i dag.

Les også: Einar Lang-Ree og fakta

Det blir ikke enkelt for kommunen å komme ut av økonomikrisen med Busterud ved roret. Han har uttalt at de store investeringene hittil i byen bare er første steget (HA 22.9.2015). Vi kan altså vente oss flere store investeringer fremtiden. Det lover ikke godt for kommuneøkonomien.

Busterud har vyer om at Hamar vil vokse seg stor og bli innlandshovedstad, og han bruker statistikk for å sannsynliggjøre sine drømmer. Han skriver: «Det er et faktum at ingen kommune i Innlandet har høyere befolkningsvekst enn Hamar». Det er sikkert riktig, men Busterud underslår at befolkningsveksten likevel er svært lav, og altfor lav til å kunne innfri hans drøm om 45.000 innbyggere i Hamar og 155.000 innbyggere i hele Hamar-regionen i 2035 (Hamar Dagblad 3.12.2015).

Busterud skriver videre at «nye innbyggere strømmer til Hamar». Det er bare en halv sannhet. Det er nemlig mange innbyggere som «strømmer» fra Hamar også. Og det dør flere enn det blir født.

Fram til tredje kvartal i 2015 har nesten 1.500 mennesker flyttet til Hamar fra andre steder i Norge, men samtidig har akkurat like mange flyttet fra Hamar. Men det har dessuten flyttet 250 utenlandske statsborgere til byen. Dermed har Hamar i tredje kvartal en netto befolkningsvekst på 250 mennesker, de fleste fra Somalia, Polen og Sverige.

Tallene for hele 2015 foreligger ikke ennå, men befolkningsveksten i Hamar ligger an til å bli omtrent som i de siste fem-seks årene: 1,0–1,2 prosent. Det er noenlunde lik veksten på landsbasis. Det blir det ingen storby av.

Det er en strøm av asylsøkere og flyktninger på vei til landet, og Hamar og innlandet må ta imot sin del. Dermed vil folketallet kunne øke i kommende år. Det er ikke sikkert alle som kommer hit, kan forsørge seg selv, og det kan gå ut over kommuneøkonomien. Godt at Hamar har «enorme muligheter», ifølge rådmannen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke