hacklink
18. sep
 
By-ødeleggerne

0
Publisert: 21.jun.2016 04:00
Oppdatert: 21.jun.2016 04:00

Hvorfor er det så maktpåliggende å ødelegge deler av Hamar? Nå slåss politikerne i Hamar om hvilket alternativ som skal velges for å presse jernbanen i ny trase gjennom byen. Og alle alternativene vil, i større eller mindre grad, rasere deler av Hamar.

Realiteten er at dobbeltspor fra Hamar og til Lillehammer aldri vil bli noe i nærheten av et økonomisk fornuftig prosjekt, noe Jernbaneverket også tidligere har konstatert. Men fram til Hamar er dobbeltsporet økonomisk fornuftig og rasjonelt.

Alle som har reist, og reiser, med intercity-tog, vet og ser at togene er tilnærmet fulle til/fra Hamar. I Hamar går 80 prosent av de reisende av/på. Fra Hamar og nordover er det særdeles glissent med reisende. Det er med andre ord ikke marked for å rettferdiggjøre titalls milliarder på dobbeltspor videre nordover. Så kan det godt være at det er behov for å rette ut traseen på strekninger fra Hamar mot Lillehammer. Da bør penger eventuelt brukes på det, dersom det er viktig å få ned kjøretida mellom Lillehammer og Hamar. Ødeleggelsene i Hamar kan dermed unngås.

Få dobbeltsporet fram til Hamar og vær fornøyde med det! Hvorfor skal Hamar ødelegge deler av byen sin for at Lillehammer skal få et dobbeltspor det verken er markedsmessig behov eller grunnlag for? Hva er det politikerne håper på? At lillehamringene til gjengjeld vil holde fred om sjukehusutbyggingen?

Når det gjelder godstransporten, så kan behovet der dekkes godt med høvelige krysnings- og avlastningsspor mellom Hamar og Lillehammer. En trenger ikke dobbeltspor til Lillehammer for godstransportens skyld.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke