17. sep
Økonomi: Ros til rådmann Bjørn Gudbjørgsrud (bildet) fra både Inga Borud (i innlegget "Geir Ove Ovesen bortforklarer"- se Les også) og Jan Wibe.
Foto: Hanne Maren Torpen Hokstad
 
Byen for alle?
I ly av sommerens feriemodus har flere av mine kolleger i kommunestyret benyttet anledningen til å «pirke» i hverandres virkelighetsoppfatning om Hamars økonomiske situasjon og prioriteringene i økonomiplanen.

Publisert: 21.jul.2016 04:01
Oppdatert: 21.jul.2016 10:45

Noe er velskrevet, noe er formulert (bevisst?) for å markere hvem som bør ha rosen for å ha «rettet» opp kommunens økonomi. Her kan det nok diskuteres hvem som er mest edruelig i sine fremstillinger. Alle synes imidlertid å være enige om at rådmannen og hans medarbeidere har gjort en meget god jobb.

I 2014 gikk Hamar kommune med et korrigert netto driftsresultat på minus 26 millioner kroner. Høsten 2015 vedtok kommunestyret, etter rådmannens fremlegg, et resultat i balanse. Ifølge saksframlegget skyldtes dette høy skatteinngang, gode rentebetingelser og bremser på driften mot slutten av året.

Høsten 2015 vedtok kommunestyret enstemmig «innsparinger» på 50 millioner for 2016. For 2017 er målet å «skape et handlingsrom gjennom kostnadsreduksjoner og overskudd i driften på 30-35 millioner». Dette var et enstemmig kommunestyre enig i og sluttet seg til en ramme hvor resultatet er i underkant av 35 millioner.

Uenigheten mellom posisjonen og opposisjonen gikk på ulik prioritering av noen få, men sentrale tiltak blant andre velkomstklasser for nye landsmenn, Hamartiltakene og forslag om reduksjon av bevilgningene til hjemmetjenestene. Alle var imidlertid enige om rammene.

I Hamar kommunes visjon heter det: «Hamar skal være sentrum for det mest attraktive boområde i Innlandet». Ambisiøst og bra. Jeg går da også ut fra at dette gjelder for alle innbyggerne i kommunen.

Les også: Geir Ove Ovesen bortforklarer

Vår handlekraftige rådmann Bjørn Gudbjørgsrud hadde 4. juli d.å en artikkel i HA som han kalte «Baksiden av medaljen». Den hadde såvel et internasjonalt som lokalt tilsnitt. Der heter det:

«Hamar har i utgangspunktet et godt utgangspunkt for å ha små sosiale forskjeller..... Likevel har vi utfordringer med barnefattigdom i Hamar også. 700 Hamar-barn lever i lavinntektshusholdninger. Det bør vi ikke slå oss til ro med...... Introduksjonsprogrammet for nyankomne flyktninger må bli mer arbeidsrettet gjennom raskere oppstart, mer arbeidsrettet norskopplæring og kvalifisering i bedrifter....

Det er veldig bra at det er åpne, tydelige og gjerne høylytte diskusjoner om det kommunen gjør og ikke gjør. Det styrker demokratiet. Men når det kommer til stykket, så er det viktig at vi husker på at kommunen betyr aller mest for de som roper minst».

Les også: Når har "regnbuen" ryddet opp?

Bedre er det vanskelig å uttrykke det. Jeg er så enig. Derfor er det med spenning og en viss forventning jeg imøteser budsjettforslaget for 2017 og de kommende år.

Dessuten er det mitt håp at de politiske partiers ledelse tar inn over seg rådmannens føringer og omsetter de til politiske vedtak med størst mulig grad av enighet. Det er vel neppe til å unngå at man ønsker å markere noen politiske prioriteringer, men dette bør ikke overskygge rådmannens kloke vurderinger og konklusjoner.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke