Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Bygdene lever godt uten småskolene
SKOLESTRUKTUR: Det er på tide at politikerne våger å slå sammen grendeskolene i nordre Ringsaker.

Publisert: 01.okt.2016 09:13
Oppdatert: 01.okt.2016 09:25

Nesningene gjorde det. Folk i midtre Ringsaker gjorde det og veldringer, nybygdninger og brumundinger gjorde det; de tillot nedleggelse av grendeskolene og lot kommunen bygge nye, moderne skoler.

Det er på tide at innbyggerne i nordre Ringsaker også forholder seg til dagens krav til en effektiv og moderne skoledrift, der elevens sosiale og faglige behov settes i sentrum.

Faktum er at nordre Ringsakers grendeskoler Fagernes (66), Åsen (64), Lismarka (55) og Messenlia (65) til sammen huser færre elever enn Mørkved skole som er den nest største barneskolen i Brumunddal med sine 281 elever.

Det er åpenbart at ei klasse med 25 elever er mer variert enn ei klasse med 10 elever. Det er lettere for alle å finne venner. All skoleforsking peker i retning av at gode skoler drives av gode kollektive prosesser. Det blir ingen kollektiv fagprosess med en enslig mattelærer på ei grendeskole.

I dag vet alle rektorer at brede fagmiljøer og deling av kunnskap er viktigere enn å sende to lærere på kurs. Og mens rektoren på den lille grendeskolen stadig opplever at de flinke lærerne søker seg bort til større skoler, erfarer rektorene på storskolene at et bredt fagmiljø med sosiallærere og annen spesialkompetanse er som fluepapir på de beste lærerne.

Det var ramaskrik i den lille kretsen Brumund – noen kilometer nordøst for Brumunddal – da politikerne bestemte at skolen skulle legges ned og elevene skulle skysses til nye Fagerlund skole.

I Brumunddal møtte elevene fra Brumund nye venner og mange nye lærere. Trekkfulle vinduer og nedslitte klasserom ble byttet ut med en rålekker skole med moderne fasiliteter, ballbinger, skolekjøkken, gymsal, auditorium og utfordrende lekeapparater.

Ingen i gamlekretsene Brumund, Nybygda, Veldre, Solheim, Fredheim, Furu, Årengen, Dæhli, Hagelund eller Helgøya savner de nedslitte grendeskolene sine.

Elevene fra grendeskolene kom fra små klassemiljøer, der ei jente kunne oppleve å gå i klasse med bare gutter. På lærerværelsene satt de samme lærerne i årevis. Med 29 barneskoler i en kommune var det umulig å bygge opp sterke fagmiljøer på den enkelte skole. Elevene tapte både faglig og sosialt.

I de store skolemiljøene har pedagogene større muligheter til å dele opp i hensiktsmessige grupper tilpasset elevenes ferdigheter. Dette øker både trivsel og evnen til å lære.

Jeg rusler over skoleplassen på flunkende nye Mørkved sør i Brumunddal. Den store uteplassen er asfaltert. Lekeapparater til flere hundre tusen kroner samler store og små til alle døgnets lyse timer.

Der det før var en nedslitt grusbane med helsefarlige mål ligger distriktets flotteste kunstgressbane. Og inne; ja du tror det ikke før du får se det. Alt ligger til rette for trivsel og læring.

Nyskolen stimulerer også til boligbygging og innflytting i nærområdet. Ny skole trigger selvsagt boligkjøpere som nå vurderer Verven strand sør i Brumunddal.

I grendene i nordre Ringsaker er det en uberettiget frykt for at nedleggelse av småskolene vil avfolke Lismarka, Mesnali, Åsmarka og Fagernes.

Men det står fortsatt til liv i Brumund, på Tingnes og på Rudshøgda selv om det er mange år siden skolene ble lagt ned. Det viser befolkningsutviklingen i kretsene fra 1998 til 2015.

Oppsiktsvekkende nok har grender som mistet skolen sin, økt folketallet. Mauset økte med sju prosent, Brumund økte med fire prosent, Kirkekretsen økte folketallet med 11 prosent og Furu (Rudshøgda) økte med hele 11 prosent fra 1998 til 2015.

De gamle skolekretsene på Nes hadde en liten reduksjon i folketallet i samme periode, men 80 mennesker i minus på Hagelund, Dæhli og Årengen til sammen er knapt noe argument for en desentralisert skolestruktur.Befolkningsutviklingen viser tydelig at skolenedleggelser ikke avfolker grendene. Derimot ser vi at folketallet i Næroset har gått ned i samme periode selv om bygdefolket fikk beholde nærskolen sin.

I nordre Ringsaker har Brøttum en fin vekst i folketallet de siste årene. Kanskje det skyldes at kommunen bygde ny skole i bygda? Derimot sliter de andre grendene i nordre Ringsaker. Messendølene har mistet 12 prosent av sine innbyggere siden 1998 mens Åsen og Fagernes også sliter ned negativ befolkningsutvikling.

Når Fremskrittspartiets Svetlana Johnsen igjen reiser debatten om skolestrukturen i nordre Ringsaker, bør hun få gehør fra sine kolleger i kommunestyret. Også Ringsaklista, som ble etablert i kampen for grendeskolene – må forstå at nye og større skoler funker best og at argumentet med avfolkete bygder ikke er basert på fakta. Kanskje er også Furnes-bygda moden for ei ny storskole som samler Kylstad og Kirkenær?

Også Stange skal gjennom en debatt om skolestrukturen. Er det liv laga for barneskoler i Vallset, i Romedal og på Espa. En sak er sikker; det blir kamp for å beholde skolene – enten det er i nordre Ringsaker eller Romedal og Vallset.

I grendene er ofte nærskolen og innbyggerne knyttet tett sammen om arrangementer som 17. mai, juletrefesten og andre fellesopplevelser. Folk er følelsesmessig sterkere knyttet til skolen sin og opplever trusselen om nedleggelse som et angrep på selve bygda. Det skal man ha respekt for.

Men når skolestrukturdebatten reises på nytt bør alle berørte ta seg en tur til nye Gaupen skole, nyskolen på Stavsjø, til Brøttum, Fagerlund eller Mørkved.

Spør rektoren på Fagerlund om hvorfor skolen fikk Dronning Sonjas skolepris. Svaret er at skolen med 500 elever var best i landet på inkludering.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke