hacklink
18. sep
Byggeskikkprisen: Utdeler Arthur Buchardt (til venstre), prismottaker Jens Listrup ( i midten) og programleder Asle Berteig.Foto: Henrik Hornnæss
 
Byggeskikkprisen - Keiserens nye klær
Ikea vant byggeskikkprisen, for det Kjell Aukrust kalte fabrikk type A. Firkantet kloss med flatt tak.

0
Publisert: 26.jan.2016 04:00
Oppdatert: 26.jan.2016 07:34

Meninger

Rett nok med asfaltert parkering. Sammenligningen med keiserens nye klær er slående.

Men Ikea fortjente en pris. Næringslivprisen. Ringsaker er godt fornøyd med at Ikea har etablert seg her hos oss og prisen de fikk var nok en takk for det. Ikea gir både mange arbeidsplasser og det gir store ringvirkninger i form av at Ikea er et meget stort trekkplaster fordi de har et stort antall kunder innom seg hver dag. Det vil gro opp en rekke nye handelsbedrifter rundt Ikea. Ikke bare bil. Ikea åpnet sitt varehus for flyktninger en dag, de har vist at de forstår at de også har betydning for samfunnet rundt seg, det tar vi gjerne mer av.

Ringsaker har et sett med regelverk som «alle andre utbyggere» må følge som gjelder fasader, størrelse og plassering på reklameskilt, avkjøringer osv. Disse reglene håndhever vi sterkt og det skaper av og til frustrasjon for de som ellers skal bygge ut, men slik må det være for at ikke alle bygg skal se ut som Hustype A. For disse utbyggerne, store som små, føles det nok noe merkelig at Ikea får en byggeskikkpris, nettopp når de ikke trenger å følge de reglene som alle andre må følge. Regler som både koster penger og tapt tid i en byggeprosess, men som er der for at vi ikke skal viske ut vår identitet.

Men det er kanskje Ringsaker rådmannens egenskap. Han forstår at Ikea er ekstra viktig og gir store ringvirkninger og at det blir ingen Ikea om huset skal ha saltak, være jordfarget eller bare ha tre meters stort skilt på fronten. Og han kaster seg rundt og får dette vedtatt på rekordtid, vel vitende om at reglene må omgås. I dagens konkurransesamfunn der kommunene må konkurrere seg imellom er denne egenskapen faktisk viktig, men skal ikke misbrukes.

Nå bør vi endre navnet og statuettene på «byggeskikkprisen» til næringslivprisen. Da kan den deles ut til Ikea for sitt stedsvalg og som en symbolsk handling til andre etablerere der vi signaliserer at i vår kommune fikser vi det meste på rekordtid. Men vi kan også gi prisen til en restaurert driftsbygning på en gård, et originalt og nyskapende lite eller stort forretningsbygg eller en eksisterende eller ny bedrift som skaper enda mer fremtid i Ringsaker. Men la oss ikke kalle det «byggeskikkpris» for vi ønsker mer variasjon en hustype A, farge blå.

Det er ikke juryen det er noe feil på, de har sikkert strevet og gjort så godt de kan når oppdraget i praksis har vært å gi Ikea en pris, og så finne en form for begrunnelse for hvorfor dette kan forsvares. Det hadde kanskje vært enklere å gi dem inkluderingsprisen? Men det gjør ingen ting. Ingen kunder reiser til Ikea for å se «keiserens klær» det er det som er inni huset man kommer for. Så i stedet for å bruke krefter på å forsvare tildelingen, se straks til å få på plass en næringslivspris så forstår alle at det var den som gikk til Ikea.

Jeg vil gratulere Ikea med etableringen i kommunen, og skulle jeg delt ut en «næringslivpris» ved årets galla ville jeg ha delt den ut til Ikea og til rådmannen sammen, for næringsutvikling, punktum.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke