Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Byggeskikkprisen 2016 til Næra- utbyggerne?

0
Publisert: 26.jan.2016 04:00
Oppdatert: 26.jan.2016 04:00

Dette er fortellingen om hva som nå skjer i en kommune med vekst og utvikling som visjon og verdi, som mantra og målsetting, ja – som pålegg på kakuskiva. Om kommunen som er bevisst på hva som teller – og telles; kroner, hoder og bygninger.

I denne kommunen finnes et bygdesamfunn som går sine egne veier. Der teller nærhet, nærvær, nærbefolkning, nærmiljø, nærskole, nærbutikk, nærvang, næringsvett – og kanskje aller mest: natur. Det har ikke vært noe pålegg, men initiativ, fantasi og humør har vært naturlige råstoffer.

Perfekt at HA mandag igjen presenterte sin fangst i den såkalte Næra-saken, samme dag som avisas leder samt arkitekt Butenschön ga begrunnet kritikk til den samme kommunen for tildeling av Byggeskikkprisen 2015 til blåklossen IKEA. Med himmelhøy gallafaktor ble priset et globalt konsern som spiser matjorda vår, slaktet og servert av kommunens fremste butlere, mange av de samme politikerne som også bekler juryen mot hattemakerne langs Næra.

Ja. Småfiskene har brutt noen lov-paragrafer langs Næra. Men å utforme lover som kan tilpasses terrenget er krevende, oftest umulig. Derfor er det noe som heter skjønn. Skilt som er påkrevet ved Mjøsa eller Ankerskogen hører ikke hjemme langs et gjengrodd fjellvann. Ved Næra kan det diskuteres.

I dette tilfellet er det noe feil med skiltet – ikke nødvendigvis beboeren. I alle fall skal det bli interessant å høre hva butleren sier når Kong Arthur smeller bestillingen i bordet for verdens høyeste trehushotell ved strandkanten i Brumunddal.

Det kritiske uttrykket «ta seg til rette», er det nærmeste samfunnets påpassere kommer initiativ, igangsetting og innovasjon. Men la gå, ei bot for overlagt lovbrudd er på sin plass, og jeg foreslår et tillegg: Påby de uthengte 13 krattdreperne langs Næra en samfunnsstraff. Ikke å rive ned det som er bygd opp, men bygge videre! Påby at hver platting, brygge, grillhytte, båthus og uthus videreutvikles for ytterligere naturtilgang og forskjønnelse. Forlange velkommen-skilt ved alle adkomster og kursing i delingsøkonomi og miljøhensyn. Oppfordre til samordnet fellesskap for alle aktørene med mål å utvikle fantastiske Næra til en attraksjon tilgjengelig for folk som vil spille på lag med naturen. Ikke nødvendigvis en ny travel turistindustri men som en saktegående, stille og vannbestandig motsats til Midt i Mjøsa.

Slik blir fisk fiskere og tar sjøl ansvar for forvaltning, pleie - og utvikling. Gjerdebyggere blir grindåpnere. Butlere blir oppmuntringstilsyn.

Siste nytt fra lokalsamfunnet rundt Næra nå, er private initiativ for fokus på og kamp for den uhyggelige algeoppblomstringen i innsjøen det siste året. Fisk dør i hopetall og det er alvorlig bekymring for framtida om ikke tiltak settes inn raskt. Vil du vite mer, spør brødrene Løvstad, nærmest bosatt midt i naturperla.

Nevnte eierkommune har ikke vært på banen i denne aller viktigste Næra-saken. Lovpåleggerne og håndheverne må igjen stole på de som er nærmest til å oppdage, bry seg og ta tak. De som er glad i nærmiljøet sitt og gjør sitt beste. Men uten samspill mellom kommune og bygd, mellom politikere, administrasjonen og folket går alt så meget dårligere.

Som politikere må vi se de store bildene. Hvem og hva er vi tjent med på sikt. Sjøl ser jeg nå fram til RingsakerGallaen 2017 da en passe inkorpulent jury hyller de nominerte til tidenes første Bygdeskikkprisvinner med følgende fellesnevnere: «Dom ha bygd et samfunn dom ha tru på, tell beste for ælle som vil vara med – og ta vare på».

Folkens; lyt vi setta i gang et opprør for saken.

bygdeutvikler og varapolitiker for De Grønne, Ringsaker

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke