16. sep
Sykehus: I løpet av de siste årene har behandlingen på sykehus gjennomgått kjempestore endringer.
 
Byutvikling eller sykehusutvikling
Sykehus: Sykehusutvikling er viktigere enn byutvikling. Samtidig legger hovedsykehus i Moelv til rette for den beste utviklingen for alle byene.

Publisert: 30.okt.2017 12:13
Oppdatert: 31.okt.2017 08:58

Byutviklingsekspertene hevder at sykehus er viktig for byutviklingen. Det er vanskelig å være uenig i det. Som enhver annen stor bedrift vil sykehus skaffe arbeidsplasser og skape tilflytting.

Gjøvik, Lillehammer, Hamar og Elverum har selvsagt alle stor nytte av at de har sykehus i sin by.

Problemet er imidlertid at dagens sykehusstruktur langt fra er ideell og vil om 10 år være «utgått på dato» innenfor mange områder.

De siste 30 årene har behandling i sykehus gjennomgått kjempestore endringer. Sykehusleger har gått over fra å være «generalister» til å være «spesialister». Jeg har drevet med kirurgi i snart 40 år og har opplevd denne enorme utviklingen «på kroppen». For 20–30 år siden kunne en kirurg ha totalansvaret for å ta imot og behandle alle kirurgiske pasienter. I dag dekkes dette området av fem forskjellige kirurgispesialister. To eksempler beskriver kompleksiteten og hverdagen vår i sykehus:

1. Når en skadet pasient innlegges i sykehus, er det en fordel om han i tillegg til røntgenlege og narkoselege blir vurdert av fire forskjellige ortopediske/kirurgiske spesialiteter. Ingen av sykehusene i Innlandet tilfredsstiller dette kravet.

2. Når en pasient med «vondt i magen» innlegges i sykehus kan i hvert fall seks forskjellige fagområder være aktuelle for diagnose og behandling. Ingen sykehus i Innlandet tilfredsstiller dette kravet.

Det finnes verken økonomi eller fagfolk nok til å ha en slik bemanning ved alle våre sykehus.

Årsakene til denne spesialiseringen er flere. Man behandler mange flere lidelser og sykdommer enn tidligere, det stilles større krav til kvalitet og man har fått en rekke nye behandlingsmetoder eksempelvis robotkirurgi, kikkhulls kirurgi og transplantasjons kirurgi.

Disse utfordringene løser man delvis i dag ved at man har spesialisert seg på noe på Gjøvik, noe på Lillehammer, noe på Hamar og noe på Elverum. Problemet er imidlertid at ingen sykehus er komplette og pasientene må «reise Mjøsa rundt» og forholde seg til flere sykehus.

Hva har dette med byutvikling å gjøre? Jeg ser for meg tre muligheter for sykehusutvikling/byutvikling;

1. Man fortsetter med dagens sykehusstruktur. Alle de fire byene rundt Mjøsa (Gjøvik, Lillehammer, Hamar. Elverum) vil fortsatt ha sykehus. Vår spredte kompetanse og økonomisk dyre struktur (veldig mange dyre vakt/beredskapsordninger) vil fortsatt være til stede. Pasienter vil sannsynligvis i økende grad ønske seg til sykehus i Oslo og Akershus som har komplette sykehus og rekruttering av fagfolk til Innlandet vil bli vanskeligere. Det betyr fraflytting fra Innlandet og negativ byutvikling.

2. Man satser på to sykehus for eksempel Lillehammer og Hamar. Pasientlekkasjen vil fortsatt være til stede, men sannsynligvis mindre enn i alternativ 1. Dette vil gi en god byutvikling for Lillehammer og Hamar, men en negativ byutvikling for Elverum og Gjøvik. Er dette en ønsket byutvikling i Innlandet?

3. Vi velger å satse på et hovedsykehus i Moelv, men fortsatt ha en del enklere og mindre krevende funksjoner igjen i de fire byene. Pasientlekkasjen til Oslo vil stoppe og vi vil i et «komplett sykehus» kunne ta tilbake en del funksjoner som i dag ikke finnes Innlandet. De fleste ansatte vil i noen grad kunne arbeide ved «sitt gamle sykehus», men i relativt stor grad få en arbeidsveg på 25–30 minutter. Denne modellen vil ikke føre til tap av arbeidsplasser, kanskje heller tvert imot. Jeg tror nok at de fleste også vil fortsette å bo i Lillehammer, Gjøvik, Hamar og Elverum. Flytter en til Oslo for å arbeide på et av sykehusene der, vil de fleste ha en arbeidsveg som ikke blir kortere enn dette. Sannsynligvis vil det bli en viss tilflytting til Moelv-området, men det er vel kanskje ikke noen katastrofe.

For meg er sykehusutvikling enda viktigere enn byutvikling. Samtidig mener jeg at alternativ 3, i tillegg til å gi det beste sykehustilbudet, også totalt gir den beste byutviklingen for alle byene i Innlandet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke