Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Byutvikling i matfatet

Publisert: 28.mai.2018 13:32
Oppdatert: 28.mai.2018 13:51

Hamar by er grunnlagt på den beste matjorda i Norge. Byen har «spist» garder som: Furuberget, Hol, Ajer, Storhamar, Holset, Vestre Disen, Åker, Vang prestegard, Ener, Finsal og Prestrud. I tillegg har garder som Børstad, Tommelstad og Sælid avgitt store arealer. Børstad alene har mistet 1.000 mål innmark. For tida bygges gardene Lund, Voll og Kirkeby ned. I sin tid var det i tillegg til de nevnte gardene over 100 husmannsplasser og småbruk i det såkalte byggebeltet. (Briskebyen, Rollsløkka, Solvang og Storhamar). Hele dette småskalajordbruket er i dag borte.

Målet er en vekst på 250 nye boenheter per år. Bare fortetting holder ikke ifølge rådmannen. Derfor mener han at Vien gard må legges under asfalt. Skal veksten fortsette, er Vien fort oppspist og en ny gard står for tur. Fortsetter vi på denne måten er det et tidsspørsmål før all verdifull jord i Vang er nedbygd. Hamar har for lengst brukt opp «kvota si» på dyrka mark og Vien må derfor spares.

Hele vekstfilosofien er feil. Hvis den eneste måten å få til vekst på er å bruke dyrka mark, er ikke Hamar egnet for vekst. Jeg er jo klar over at folketallsvekst gir flere penger i kommunekassa. Men samtidig er det også slik at det tar 15 år før en ny innbygger har «betalt seg». (Undersøkelse fra KS).

Det er grunn til å tvile på at folketallsveksten vil fortsette. Hamar har nedgang i 1. kvartal. Norske kvinner føder færre barn enn det som er nødvendig for å opprettholde befolkningen. Fødselsunderskudd og en streng innvandringspolitikk fremmer ikke folkevekst. Tidligere tiders folkevekst ble skapt på bygda. Det var befolkningsoverskuddet på bygda som fikk byene til å vokse. Bygdene har ikke lenger et befolkningsoverskudd å sende fra seg. Derfor bør folka på rådhuset roe seg før de går til angrep på enda mer dyrka mark.

SV-medlem

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke