Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Hamar: Byen der folk trives, men der ting også kan gjøres bedre.Foto: Christian E. Bergheim
 
Byutvikling kommer til å bli viktigste saken
Hamar by: Hamar-folk er fornøyd med sin kommune. Men det betyr ikke at ting ikke kan gjøres bedre.

Publisert: 15.jan.2019 12:59
Oppdatert: 16.jan.2019 12:03

Hamar går veldig bra på mange områder, kulturby nummer 2, skoleby nummer 6, for å nevne noe. Så er Hamar nummer 9 i Kommunal Rapports vurdering av framtidsutsikter for kommunene i Norge. NHOs kommune-NM for 2018 setter Hamar på nummer 28 når det gjelder næringsutvikling.

Byutvikling mener jeg er den viktigste saken i årets kommunevalgkamp. Innbyggerundersøkelsen om Hamar kommune som Kantar gjennomførte for 2018, viser at Hamar-folk er godt fornøyd med sin kommune. Men det betyr ikke at alt er bra. Det er når det går bra at det skal være fokus på å gjøre ting bedre.

Hamar har utfordringer med et sentrum som har for mange tomme butikklokaler, og butikker som sliter i konkurranse med netthandel og kjøpesentre, særlig CC-Stadion er utfordrer til sentrumshandelen.

Fram til 2013 hadde Hamar nedgang som handelsby. Etableringen av CC-stadion har fått oss tilbake i handelsteten. De feirer fem år i år, og de har i stor grad bidratt til at Hamar er ledende handelsby i Innlandet. Godt over halvparten av de handlende på CC-stadion kommer utenfra Hamar. Jeg mener at CC-stadion har bidratt til at flere også kommer til sentrum.

Mange sentrumsbutikker driver bra. Det er viktig å huske på. «Kunden har alltid rett», er et kjent utsagn, og markedet og kunden har til slutt makten over om en butikk går eller ikke. Sentrumslokalisering eller på varehus, markedet og kunden har alltid rett. Jeg handler i sentrum, og de butikkene som har fagfolk, oppmerksomhet på kunden og varer kunden vil ha, er sentrumsbutikker som gjør det godt. Dersom nye butikker skal lykkes i sentrum, er det nettopp det som skal til.

Gårdeierne i Hamar har et særlig ansvar for å utvikle Hamar. Vi har mange flinke og aktive gårdeiere, men det er for mange som ikke deltar i felles utvikling av byen. Det er ikke kommunen som kan gjøre dette, her er det private eiere som må stå for den oppgaven. Dette arbeidet er godt i gang, men her må flere ta tak.

Kommunen har satset på bedre bydrift, etablert egen byutviklingsavdeling, og det arbeides nå med en sentrumsplan der fokus er arealutnyttelse og bebyggelse i sentrum samt hvordan skape et mer levende sentrum. Planen skal vedtas i 2020. Bygging av Hamar kulturhus og det nye Stortorget sammen med nye Strandgata er store kommunale investeringer for en bedre by. Gågata og Østre torg er neste investering.

Vi ønsker at flere skal bo i sentrum. Det vil skape større grunnlag for handel og opplevelser i sentrum. 10.000 pendler inn hver dag for å jobbe i Hamar. Vi må få flere av dem til å bo i byen, derfor er attraktiv by og gode bomuligheter så viktig.

Vi arbeider også for å få nye arbeidsplasser i sentrum, Park Gründer- og Næringshus er et godt eksempel på slik etablering. I gamle Midtbyen Park som det het før, arbeider det nå ca. 200 i bedrifter, høyskole, rådgiving, gründere og undervisning. Slik må vi få mer av i sentrum.

Jeg kan ikke skrive om byutvikling i Hamar uten til slutt å komme inn på valg av jernbanetrasé gjennom Hamar. Hamar Høyre har gått inn for trasé øst fordi vi vil åpne Hamar mot Mjøsa, og fordi vi ønsker å frigjøre dagens jernbaneområde til urbant og mjøsnært byområde. Oslo har i lang tid utviklet sin sjøfront, «Fjordbyprosjektet». Hamar Høyre vil ha det samme i Hamar, vi ønsker vårt eget «Fjordbyprosjekt» for å skaffe byen attraktive og bynære arealer for bolig, næring og rekreasjon. Trasévalget av østalternativet mener vi er avgjørende for utvikling av byen.

Hamar unike beliggenhet med Hamar sentrum som ligger som et amfi mot Hamarbukta og Mjøsa, er vårt store fortrinn som vi vil verne om og utvikle. Derfor må området mellom Koigen og Tjuvholmen utvikles som park- og rekreasjonsområde (åttemetersplanet), og bebyggelse må bli på dagens jernbaneområde, Tjuvholmen og Espern.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke