hacklink
buy instagram followers
18. sep
Parkaser: Fra produksjonen i Toronto i Canada.
Foto: Fred Thornhill, Reuters
 
Canada Goose – så populært?
Mange unge i Norge går rundt med den populære parkasen fra Canada Goose. De bruker ekte pels rundt hetta. Men vet egentlig folk hva som skjer før jakka blir sendt ut i butikkene?

Publisert: 19.feb.2016 04:00
Oppdatert: 19.feb.2016 10:07

Og er det virkelig så populært som alle vil ha det til? Mange har ingen anelse om hvordan dyr har det før de kommer på hetta. Det syntes jeg er veldig dumt.

Canada Goose bruker ekte pels, de bruker coyotepels. De fanger ulvene med fotsaks, en felle med skarpe tagger som klapper sammen når ulven tråkker oppi. Det fører til mye lidelse for ulven, før den blir drept. Ulven kan ligge i mange timer i fella med masse lidelser uten at den kommer løs eller blir skutt.

Canada Goose bruker også dunfjær fra gjess og ender. De tar fjærene til de dyrene som blir brukt til matproduksjon. I løpet av livet bor dyrene i trange bur, de greier ikke å reise seg eller slå med vingene. Og de blir også tvangsforet sånn at leveren skal vokse. Det altså masse lidelser for to forskjellige dyr for å få lagd en jakke.

Et utested i Lillehammer som heter Felix har et forbud om at alle gjestene som har på seg Canada Goose-jakke ikke får komme inn. Det syntes jeg er kjempebra. Flere utesteder burde gjøre som dem. Hvis nok utesteder gjør det kan det fort bli en ulempe å kjøpe Canada Goose-jakke, fordi du kan ikke gå ut og spise på alle utestedene hvis du har på deg jakka.

Men flere butikker som selger Canada Goose-klær burde stoppe med det. Greit nok at du som selv eier butikken vet hvordan dyrene har det, men da syntes jeg at alle som kjøper den jakka har en rett til å få vite hva som skjer med dyrene før de blir brukt til jakke.

For meg er det å ha ekte pels rundt hetta ikke viktig i det hele tatt. Det å ha ekte pels betyr jo bare at du går rundt med et dødt dyr rundt hetta som har levd hele livet sitt i et bur. Dyrene får ikke være dyr. Fake pels er ikke like godt å ta på, men det ser ganske likt ut. Og fake pels gjør jo at jakkene blir billigere, og da slipper vi å plage uskyldige dyr.

Og hvis du har ekte pels, er det vel ikke sånn at du går rundt og «klapper» det fordi det er mykt? Eller er det viktigste at det skal se fint ut? Da kan heller merkene som har ekte pels på jakkene sine ha fake pels som ser mer ekte ut. Fordi folk ser jo bare på hetta og pelsen, ikke mange tar på den.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke