hacklink
17. sep
 
Cappelen, Jensen og juryen

Publisert: 10.feb.2019 14:38
Oppdatert: 10.feb.2019 15:38

Lagmannsrettens jury bestående av ti kvinner og menn – alminnelige mennesker – får i oppgave å svare ja eller nei på spørsmålet om skyld. Uten noen juridisk kunnskap er disse overlatt å måtte avgjøre om en tiltalt har begått en kriminell handling eller ikke. Juryen satt og lyttet i retten i fem måneder, og de brukte fem dager på å diskutere hvordan dommen skulle lyde.

Denne ble: Eirik Jensen var skyldig i korrupsjon, men var ikke skyldig som medhjelper i narkotikasmugling. Juryens avgjørelse ble underkjent av lagmannsrettens tre fagdommere, noe de har anledning til.

I løpet av fem dagers tenking omkring bevis og jus, glemte juryen helt logikken. Når tiltalte kunne dømmes for korrupsjon, mente juryen det var bevist at tiltalte hadde mottatt penger eller verdier. Logikken sier da at dette måtte være for gjenytelser Cappelen hadde fått for bistand under smuglingen. Cappelens påstand om at Jensen også fikk 500 kroner pr. kilo smuglerstoff ble ikke ansett som bevist, siden sedler i slike tilfelle alltid bytter hender i mørke rom.

Enkelt sagt: Når Eirik Jensen ble ansett skyldig i korrupsjon, måtte han nødvendigvis også dømmes for medvirkning i smuglingen. Ellers hadde ikke Cappelen gitt Erik Jensen det nye badet. Jus og logikk henger nøye sammen, hvis ikke ville vårt rettsvesen ha sett rart ut. Det er jo logikken jurymedlemmene kan bidra med – det sunne bondevettet – siden de har lite å bidra med fra Norges lover.

Men logikken sviktet altså da juryen skulle avsi sin siste dom, i den siste lagmannsrett av dette slaget, med ti i juryen. Med for lite juridisk kunnskap og for dårlig logisk sans til å dømme andre?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke