Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Da var ikke Aasa Gjestvang engang født
Ved forrige kommunereform.

Publisert: 12.feb.2016 04:00
Oppdatert: 12.feb.2016 09:17

Sist gang det skjedde noe drastisk med kommunereformen i Norge, var ikke Aasa Gjestvang engang født, og uavhengig av hvor gammel hun er, er det svært lenge siden.

Kommunereformen er vedtatt av Stortinget, noe som vil si at alle kommuner er pålagt å starte samtaler med nabokommunene. Prosessen handler om å finne ut hva som er det beste for innbyggerne, ikke bastant bestemme seg for at Hamar og Stange skal slå seg sammen.

Les også: Jeg undres, Einar Busterud

Derfor er det svært skuffende at mange politikere ikke evner å gå inn i prosessen med et åpent sinn. For dersom man på forhånd har bestemt seg for hva man mener, er det mange virkemidler som kan brukes for å formidle det du ønsker å fortelle.

Les også: Senterpartiet må lære seg "ja"

Debatten om kommunesammenslåing handler ikke om hvor stor kommunen din er, hva den heter eller om at «vi klarer oss selv». Spørsmålet er om dagens reform er det som yter best tjenester til kommunen og deres innbyggere. For hva har det egentlig å si om kommunen heter Løten eller Hamar dersom jenta med psykiske problemer ikke får den hjelpen hun trenger? Eller bestemor ikke får sykehjemsplass ikke får det fordi kommunen ikke har kapasitet nok?

Aasa Gjestvang sier selv at det folk er opptatt av, er tjenestetilbudet og nærhet til skole og sykehjem, men hva med den dagen det er mangel på sykehjemsplasser i kommunen?

Vi lever allerede et liv på tvers av kommunegrensene, særlig på Hedmarken. Man bor i en kommune, jobber i en annen og bruker tjenester andre kommuners innbyggere har betalt for. Mange mener at identiteten til kommunene forsvinner dersom man slår de sammen, og det er kanskje et av de svakeste argumentene i debatten. Man bor ikke noe mindre i Romedal fordi kommunen heter Stange, og man vil derfor fortsatt bo i Løten om det skulle bli en del av Hamar.

Hamar kommune opplever også en stor boligutfordring, det er ikke ledige boligtomter til familien på fire som ønsker å bygge seg nytt hus. Det gjør at de havner i Ottestad og andre steder utenfor kommunen, igjen viser det at kommunegrensene ikke er det som veier tyngst. Stange kommune benytter denne muligheten til å høyne eiendomsskatten, og argumenterer med at attraktiviteten til Hamar skaper høyere boligpriser. En ting er sikkert, det er i hvert fall ikke Stange kommune som har skapt denne attraktiviteten, det er Hamar.

Skal regionen ha ambisjoner om å vokse enda mer, er det nødvendig å se boligbygging og næringsutvikling i en større sammenheng, det er også nødvendig for å beholde attraktiviteten som er i kommunene rundt Hamar. Hamar by er et naturlig sentrum, og vil med en storkommune bli innlandets hovedstad.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke