hacklink
18. sep
 
Dårlig jobbskaping
Arbeidsledighet

Publisert: 16.jun.2016 04:00
Oppdatert: 16.jun.2016 10:36

Regjeringen viser elendig handlekraft og har gale oppskrifter i arbeidet med å skape nye arbeidsplasser. Det gjelder særlig i privat sektor. Nasjonalregnskapet viser at av 4.100 nye sysselsatte i første kvartal i år er 3.900 kommet i offentlig sektor, og mesteparten av dem i statlig forvaltning.

Siden Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) dannet regjering høsten 2013 har veksten sentralt i departementer og direktorater, vært på hele 1.539 årsverk. Netto privat vekst på 200 jobber i første kvartal dette år er skrale greier. Dette til tross for titalls milliardkutt til de rikeste med det formål å skape nye arbeidsplasser.

Beregninger fra Statistisk Sentralbyrå(SSB) viser at direkte økt offentlig pengebruk er mye mer effektivt for å få god jobbskaping og lavere arbeidsledighet enn de skattekutt regjeringen har gitt næringslivet. Den viktigste effekten av skattekutt er lavere inntekter til staten. Med skattekutt som virkemiddel, koster hver nyskapt arbeidsplass nesten 65 million kroner, viser beregninger fra SSB.

Derfor sier 22 av Norges 25 høgest rangerte økonomer til VG at de ikke anbefaler store skattekutt. Fire av fem kroner i skattekutt forsvinner i de rikes lommer. Lavere kronekurs er langt viktigere for jobbskaping. Regjeringens store forbruk av oljepenger fører til fare for økt kronekurs.

I en tid med stor arbeidsledighet er regjeringen for tafatt. God jobbskaping krever ekstra gode virkemidler. Det mangler regjeringen. Skattelette og for stort forbruk fra oljefondet er feil oppskrift. Det er heller ingen grunn til å skryt av det nylig reviderte statsbudsjett. Ett resultat er at tusen arbeidsplasser forsvinner fra Rygge. Det må til en langt sterkere positiv vilje og handlekraft fra regjeringen og dens støttepartier for å få fart på jobbskapingen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke