17. sep
 
Dårlig nytt for elevene

0
Publisert: 25.mar.2015 04:00
Oppdatert: 25.mar.2015 07:00

I Stortingsmeldinga som ble lagt frem før helga er dårlig nytt for den videregående skolen og elevene der. Den varsler regjeringen at tjenestetilbudet og oppgavene vil fragmenteres.

Oppgavemeldingen handler om fordelingen av oppgaver mellom stat, fylkeskommune og kommuner.

- Først tas oppgavene fra fylkeskommunene og overføres til kommunene. Sommeren 2015 inviteres fylkeskommunene til å innlede drøftinger av alternativer for sammenslåing,med sikte på å vurdere og avklare om det er aktuelt å slå seg sammen med nabofylker, ikke til å forstå. Hva med høringsuttalelsene som er behandlet og oversendt fra de ulike fylkestingene?

Vi ser nå en fragmentering av oppgavene slik de løses i dag og videregående skole er en av mange oppgaver som foreslås overført kommunene. Arbeiderpartiet er selvsagt opptatt av hvordan tjenestetilbudet organiseres. Det er viktigst at det gir best mulig tjenester til befolkningen, og at skole og velferdstjenester er tilfredsstillende finansiert.

Jeg mener det er svært viktig at vi organiserer den videregående opplæringen på tvers av kommunene, som i dag, ikke slik som regjeringa nå foreslår - at oppgaven skal overtas av kommunene.

- For elever og lærlinger vil det åpenbart bli mindre fleksibelt hvis man får nye administrative grenser å forholde seg til, som gjør det mer komplisert å velge skole og fag på tvers av kommunegrensene.

- En annen bekymring ved forslaget er at vi vil miste kraft i satsinga på yrkesfag ved å opprette parallelle byråkratier, noe som vil være konsekvensen av å overføre ansvaret for videregående opplæring til noen kommuner.

Jeg mener ikke at alle samfunnets oppgaver er eller skal være statisk inn i fremtida, men dette forslaget er et eksperiment som jeg tar stor avstand fra.

Arbeiderpartiet

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke