16. sep
 
De folkevalgtes humor må komme til syne igjen

Publisert: 20.apr.2018 16:20
Oppdatert: 20.apr.2018 16:22

Så artig å lese Andor Nordmans gjenoppfriskning av en stortingsreplikk: «kviser på samfunnets rompe». Men så god og så seiglivet ble denne hundre år gamle replikken, at den har vært referert til helt fram til i dag – nå sist av Andor.

Vi husker det, vi som er gamle nok: Stortingshumoren kan ha vært på sitt beste i 1960-årene, samtidig med at TV ble landsdekkende. TV-overføringer av stortingsdebattene ble folkeopplysning og underholdning, samtidig. For politikerne den gang elsket å opptre, litt skuespillere, og litt ego som de måtte være. John Lyng, trønderen med sans for humor som de fleste trøndere. Jurist, Høyre-mann og fra talerstolen mer enn gjerne aristokrat - der han fikk utfolde seg, med sin intelligens.

En annen trønder med enda større sans for humor – hans motsats – var Jon Leirfall, bygdemannen med begge bena på bakken. Han som fikk salen til å storle ved bare å flytte brillene litt lenger ned på nesen, for å understreke en replikk. De var begge i sitt slag, anvendte intelligens på øverste hylle.

Men alt kom ikke fra talerstolen. Mye, kanskje mest, kom fra Stortingsrestauranten – dette friere rom. Det var kanskje her at Guttorm Hansen og Odvar Nordli gjorde seg mest gjeldende, med «hverdagshumoren» som kunne være like intelligent, og som det foreligger bøker om. Jeg tror det var her Odvar Nordli som sa en gang «sannheten skal en være forsiktig med, for den er det så lite ta». Stortingshumoren i dag, finnes det noen som har hørt om den siste tiårene?

Våre folkevalgtes sans for humor må komme til syne igjen. Den hører hjemme her. Om ikke, blir politikk så kjedelig i folks øyne og ører at ingen gidder. Det er her folket flest kan vurdere representantenes vidd og kompetanse. Oftest henger dette sammen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke