17. sep
MINNES: Et hav av blomster og lys markerer tragedien i Paris.
FOTO: NTB Scanpix.
 
De hatefulle
De nærer seg av hverandre, de hatefulle islamistene og høyreekstremistene. Paris-terroren kan utløse en spiral av ekstremistiske handlinger i Europa.

0
Publisert: 13.jan.2015 14:14
Oppdatert: 13.jan.2015 14:18

"Mens vi gikk i rosetog, skrev andre dette på nett". Denne saken, som sammenstilte alle innleggene på internett som hyllet terroristen og hetset innvandrere og muslimer, samtidig som 40.000 mennesker gikk i rosetog i Oslo, ble mye delt etter 22. juli.

I Frankrike har millioner av mennesker tatt til gatene de siste dagene for å vise sin motstand og sorg etter angrepene terrorangrepene i Paris. Men også nå ulmer noe annet i bakgrunnen.

"Muslimjævel"

Paris-terroren har allerede ført til angrep på moskeer i flere europeiske land. Europeiske muslimer trues og hetses, noe som ble tydelig demonstrert på riksdekkende TV mandag, da TV2s norsk-pakistanske reporter Kadafi Zaman ble kalt en "muslimjævel" på direkten.

Mandag kveld møtte nærmere 200 nordmenn fram til demonstrasjonen til den islamfiendtlige grupperingen Pegida i Oslo. Det er den største manifestasjonen av norske høyreekstremister etter annen verdenskrig, ifølge eksperter.

Forskere advarer om at Paris-terroren kan føre til økt oppslutning om høyreekstreme grupperinger og høyreradikale partier.

Symbiose

Kumulativ ekstremisme eller gjensidig radikalisering er begrep som trekkes fram for å beskrive utviklingen.

Begrepet, som viser til hvordan ulike ekstreme grupper blir styrket av hverandre gjensidig, har fått mer fokus blant terrorforskere de siste årene.

Språkforsker Anne Birgitta Nilsen beskriver i boken "Hatprat" hvor avhengig høyreekstreme og ekstreme islamister er av hverandre for å nære sine oppfatninger og ideer, og for å legitimere sin eksistens. Vokser den ene, så vokser den andre. Og motsatt.

Påvirkningen går begge veier. I byen Luton i England oppsto den høyreekstreme grupperingen English Defence League som en reaksjon på et aktivt islamistisk miljø i byen.

På sammen måte vil antiislamske bevegelser og ideer, og særlig de som sprer seg innover til mainstream-kulturen i et samfunn, påvirker rekrutteringsgrunnlaget for ekstreme islamister.

- Dere er hverandres nyttige idioter, som Rødt-leder Bjørnar Moxnes uttalte på talerstolen under en motdemonstrasjon til Pegida i Oslo mandag.

Flere angrep

Også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) advarer mot denne dynamikken i sin åpne trusselvurdering: I dag anses de norske høyreradikale miljøene som små og ufarlige. Kommer det derimot et islamistisk angrep på norsk jord, kan rekrutteringen gå i været og miljøene utgjør en reell trussel.

Anonyme etterretningskilder opplyste til den tyske avisen Bild søndag at etterretningsinformasjon kan tyde på at Paris bare var starten på en bølge med angrep i Europa. Hvis dette medfører riktighet, er det grunn til å frykte en spiral av gjengjeldelsesangrep fra hele det ekstremistiske spekteret fremover.

Europeiske og norske muslimer og jøder har allerede uttrykt at de er redde for utviklingen.

Reiser og vokser

Å dempe den ene gruppen, vil dempe den andre ekstreme gruppen, ifølge Anne Birgitta Nilsen.

Spørsmålet som uroer i dag, er i hvilken grad samfunnet fremdeles er i posisjon til å dempe. Massemønstringen verden over etter Paris-terroren er positive tegn. Forebygging og handlingsplaner mot radikalisering er høyt på den politiske agendaen. Men bakenfor handlingsplanene ligger den viktigste årsaken til de ekstreme miljøenes vekst: År med økonomisk krise og høy arbeidsledighet i Europa gir, som historien gang på gang har vist, grobunn for sosiale spenninger og ekstremisme. (©NTB)

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke