Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Åge Skinstad og Sylvia Brustad: Har en bakgrunn som gjør dem i stand til å se innlandets ressurser og muligheter i en videre sammenheng.
 
De naturlige forhold rundt Mjøsa
Vi registrerer at vår nye regiondirektør Åge Skinstad i NHO og reiselivssjef Sylvia Brustad i Hamar-regionen Reiseliv mener Innlandet bør tenke større og bli mer synlige utover innlandets grenser.

Publisert: 23.feb.2016 04:00
Oppdatert: 23.feb.2016 11:39

Begge har hatt sitt virke utenfor mjøsområdet i lengre tid, men er nå kommet tilbake i sentrale stillinger for å styrke næringslivet og turismen i innlandet. De har en bakgrunn som gjør dem i stand til å se innlandets ressurser og muligheter i en videre sammenheng. Det gleder oss!

At Innlandet er lite synlig i riksaviser og TV i forhold til andre landsdeler synes klart. Derimot figurerer Kyst-Norge og Lofoten titt og ofte. At disse landsdeler med hav, fjordarmer og mektige fjell har en vakker og dramatisk natur er vi alle enige i, men det bør ikke forringe Innlandets muligheter til også å bli sett og omtalt i sentrale medier. Skyldes dette oss selv eller medienes manglende interesser for vårt område?

For Hedmark Geologiforening er mjøsområdet et kjært område, noe det har vært for geologer i snart 200 år. Presten Hieronymus Heyerdahl, residerende Kapellan til Toten og Ridder av Dannebrog, utga i 1811 et skrift om områdets geologi.

Sitat: «Hedemarken og Toten, Norges skjønneste og frugtbareste Ægn, en Ægn hvor Agerdyrkning er Kilden til Beboernes Velstand, fortjente en topografisk Beskrivelse; men en saadan Beskrivelse er vid Omfang». Vi forstår at prestene på denne tiden var sterkt interessert i naturen og ressurs-grunnlaget i sitt embetsområde.

Siden har mange geologer, og ikke minst professor Steinar Skjeseth, kartlagt og beskrevet området i minste detalj. Vi kan i dag trykt si at mjøsområdet er et av de rikeste innlandsområder i Norden hva gjelder geologi. Dette har igjen skapt grunnlag for en god næring og rik kulturhistorie. Ut fra detter har vi de beste forutsetningene for å styrke og utvikle vårt område i pakt med tiden.

Geologisk sett definerer vi mjøsområdet til området mellom Lillehammer i nord, Minnestund i , Hunnselva i vest og Ånestad i øst. Området er en naturlig geografisk enhet som opprinnelig var ett «land». Jordskjelv og innsynkninger for 270 millioner år siden bidro til at vi fikk to like landområder med Mjøsa i midten.

Innsynkningen bidro til at vi fikk bevart våre geologiske ressurser, som i dag er grunnlaget for et rikt jordbruk, råstoff til industri, og ikke minst en tusen år lang og rik kulturhistorie. Og midt i det hele ligger Norges største innsjø – Mjøsa – med sine biologiske kvaliteter, deriblant mjøsørreten som en av Nord-Europas største innsjø-ørretstammer. Området har for øvrig rundt 20 fredede naturområder og -objekter av nasjonal og internasjonal kvalitet, og området er et viktig studiefelt for (olje-) geologer i Europa.

Mjøsområdets veldefinerte avgrensing, geologiske historie, rike naturressurser og lange kulturhistorie gjør det kvalifisert til å kunne bli et UNESCO-verdensarvområde. Prosessen dit kan være lang, men med områdets veldokumenterte kvaliteter er dette fult mulig innen en rimelig tid. En forutsetning er likevel at alle fylker og kommuner rundt innsjøen er enige om et slikt mål.

Det er ingen grunn til at vi på hver side av innsjøen skal konkurrere mot hverandre når våre produkter er like, selv om akevitten kan smake forskjellig! At vi på andre felt ikke er så gode til å samarbeide, er en annen sak. Sammen bør vi kunne bli en langt mer synlig og slagkraftig region når det gjelder turisme/reiseliv.

Geirangerfjorden, Nærøyfjorden og Vegaøyan er eksempler på UNESCO – verdensarvområder i Norge, og flere kystområder arbeider mot samme mål. Å bli medlem i denne eksklusive gruppen, vil også kreve mye av oss. Vi vil måtte underlegge oss spilleregler som ivaretar vår natur- og kulturhistorie, men samtidig gir grunnlag for videre utvikling.

La oss gjøre som Åge Skinstad og Sylvia Brustad sa ved sin tiltredelse:

«Vi må tenke helhetlig og stort». Vi må ta turismen på alvor. Se på Island! Her er tilnærmet hele øya tilrettelagt for turisme hva gjelder en helhetlig tenking, enhetlig skilting og informasjon om natur og kultur. Dette burde også mjøsområdet ha fått på plass før ny E6 og jernbane ferdigstilles gjennom området.

Med de mange gode reiselivsprodukter vårt område har fått innen gårdsturisme, industri- og kulturhistorie de senere år, fortjener området en overbygging med internasjonal status. Geologiforeningen er villig til å ta del i prosessen for å nå et slikt mål.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke