Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
Einar Busterud: Om kommunesammenslåing og økonomi.
Foto: Dag W. Grundseth
 
De nye klærne til keiseren?
En «raus» ordfører i Hamar, Einar Busterud, sier i HA 9. februar at han muligens er villig til å ofre «merkenavnet» Hamar for å få til en ny storkommune på Hedmarken.

Publisert: 11.feb.2016 04:00
Oppdatert: 11.feb.2016 09:30

Nå vil ikke jeg begå meg ut på noen vurdering av verdien av «merkevaren» Hamar, da dette er en fullstendig avsporing av debatten om Hamar, Stange, Løten og Ringsaker, skal bli en ny storkommune.

Les også Anita Ihle Steen: - Vi er store nok

I et intervju over nesten en halv side, lirer Busterud av seg de fordelene han mener de 4 kommune vil oppnå ved å bli en. Det er da besynderlig at det som faktisk er kommunenes basisoppgaver som skole og eldreomsorg ikke blir nevnt.

Det er både synd og skuffende at ordførere og andre her på Hedmarken kaster seg på den gedigne sentraliseringsreformen, som regjeringen trumfer gjennom. En reform som utelukkende vil bety utarming av dagens tilbud og nærhet til det som er kommunenes basisoppgaver.

En ny storkommune på Hedmarken med nærmere 100.000 innbyggere fra Eidsvoll i sør til Lillehammer i nord, vil på sikt, bety at nye investeringer i stor grad vil bli gjennomført i nærheten til Hamar og når budsjettene skal salderes er det tjenester i Løten, Brøttum og Nes, som vil bli saldert bort.

Slik fungerer dessverre den berømte «kjøttvekta» På samme måte vil kommunestyret på sikt ha et flertall som bor og kjenner Hamar og nærmeste omegn, mens resten av en storkommune, vil være en brysom utkant.

Det levende lokaldemokratiet vi til dels har i disse kommunene i dag vil forvitre og representasjonen fra bygder og grender vil bli liten. Er fordelene ved en storkommune verdt dette?

Jeg vil faktisk påstå at det faktum at Stange, Løten og Ringsaker i dag er egne kommuner med sine levende og dynamiske kommunesentre er en av de viktigste årsakene til at disse kommunesentrene også er levende og aktive handelssentre. Verdien av å være kommunesenter og alt dette medfører av aktivitet er sterkt undervurdert.

Å bruke redselen for den nye «motoren» i Innlandet som en eventuell ny kommune av Gjøvik og tre av sine naboer er sterkt overvurdert.Jeg tror faktisk bedrifter og mennesker faktisk etablerer seg der de finner det mest gunstig ut fra egne vurderinger og valg. Alle kommuner, store som små, har fordeler og ulemper. Dette er helt uavhengig av størrelse.

Jeg skjønner Einar Busterud godt, at Hamars innbyggere, gjerne vil ha noen flere og fordele den i dag allerede gigantiske gjeld med og at en eventuell ny storkommune vil bety sentralisering av kommunale tjenester til Hamar.

Å tro og forvente at de kommunale basistjenestene blir bedre i en storkommune er ikke realistisk. Alle de fire kommunene på Hedmarken har dessverre en lang tradisjon i å øke det kommunale byråkratiet og tyne personalet i sykehjem og skoler. Dette endrer seg nok ikke i en storkommune heller.

Keiseren vil gjerne tro, han står der i sin beste prakt, men alle andre ser han står der naken og med lua i handa.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke