hacklink
18. sep
ØKONOMI: Vanskelig å få folk som skal styre pengestrømmen i små kommuner.FOTO: CHRISTIAN E: BERGHEIM
 
De små sliter med å finne økonomer
Kommunene i Hedmark og Oppland sliter med å tiltrekke seg økonomikompe-tanse.

0
Publisert: 08.aug.2014 08:04
Oppdatert: 08.aug.2014 09:04

MENINGER

Det er de små kommunene sliter tyngst. Det viser en fersk undersøkelse.Det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget som vurderer kommunestrukturen har anbefalt at en kommune bør ha minst 15.000 til 20.000 innbyggere for å løse sine oppgaver godt, og ett av argumentene utvalget viser til er størrelsen på fagmiljøer. En fersk spørreundersøkelse gjennomført av NyAnalyse for Econa, organisasjonen for siviløkonomer og masterutdannede økonomer, underbygger utvalgets konklusjon.

Kommunene sliter med å ansette økonomer med høyere utdanning, og de små kommunene sliter tyngst. I Hedmark og Oppland svarer 10 av 27 deltakende kommuner at de ikke har ansatte med høyere økonomiutdanning. Dessuten svarer 18 av 27 kommuner at de synes det er krevende å tiltrekke seg ansatte med denne bakgrunnen. Trenden bekreftes når vi ser innlandsfylkene Buskerud, Hedmark og Oppland som helhet. Mer enn en tredel av kommunene mangler denne kompetansen, og to tredeler sliter med å hente den inn.

Videre ser vi at de små kommunene er overrepresentert blant dem som sliter med å rekruttere økonomikompetansen. I snitt har de innlandskommunene som synes det er krevende å tiltrekke seg ansatte med lang økonomisk utdannelse, i overkant av 5.000 innbyggere. Til sammenligning har kommunene som synes dette er enkelt, drøyt 10.000 innbyggere i snitt. For å sette dette i perspektiv: Over halvparten av norske kommuner har under 5.000 innbyggere, mer enn en tredel har under 3.000.

Vi ser altså at når kommunestørrelsen nærmer seg det ekspertutvalget sier er fornuftig, blir det enklere å rekruttere fagfolk. Når vi spør rådmennene om hvorfor det er krevende å tiltrekke seg økonomer med høyere formell kompetanse, er det to svar som peker seg ut: Lavere lønn enn i privat sektor og små fagmiljøer. Det første er nok felles for både små og store kommuner, men det andre punktet peker igjen mot at problemet er vanskeligst å håndtere i småkommunene.

Det er veldig vanskelig å se for seg at de minste kommunene er hensiktsmessige enheter for å fylle de avanserte oppgavene dagens kommuner er pålagt, selv om de samarbeider seg imellom. En av grunnene er altså at de har utfordringer med å bygge opp gode fagmiljøer. Antallet kommuner har knapt endret seg etter den siste store kommunereformen på 1960-tallet. Samtidig har kommunenes oppgaver forandret seg radikalt. De er blitt langt mer avanserte organisasjoner, og kravene fra sentrale myndigheter og fra innbyggerne, er blitt radikalt skjerpet på femti år.

Econa mener at høyere økonomikompetanse er kritisk for å drifte moderne kommuner effektivt. Når småkommunene åpenbart sliter med å rekruttere denne kompetansen, er det et enda et argument for at tiden for en kommunereform er overmoden.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke