hacklink
18. sep
Urbefolkning: Dette er Yanomani-indianerne i landsbyen Demini i Brasil.
 
De svarte og de røde
Det vil gå ut over småguttene, de vil ikke lenger kunne leke «indianer og kvit». For, ordet indianer ansees ikke lenger pent nok av de snilleste menneskene blant oss.

Publisert: 06.des.2017 16:25
Oppdatert: 06.des.2017 16:29

De har nå lykkes med å få ordet indianer ut av det norske språket, skal erstattes med «amerikansk urbefolkning» eller liknende. Ordet på en menneskegruppe som alltid har vært meget respektert, skal bort. Hva er det som er så galt?

Det hele begynte for femti år siden, da ordet «neger» ble ansett så stygt av de pene, kvite menneskene, at det måtte erstattes med «farget». Farget? Enkelte mennesker i Afrika er jo så svarte som ibenholt. Farger finnes ikke, bare nyanser i svart/brunt? Hvorfor er noen så opptatte av at svart er verre enn hvit?

For lenge siden hadde vi gående en lang diskusjon om ordet krøpling. Nye, formentlig «penere» ord ble lansert. I rekkefølge invalid, vanfør, ufør og handikappet – inntil det foreløpig har endt opp med ordet bevegelseshemmet. Som ikke i det hele tatt dekker ordet krøpling, den opprinnelige benevnelsen. Bevegelseshemmet kan for eksempel den være som har brukket et ben. Mens en krøpling ser ganske annerledes ut.

Språket vårt skal først og fremst være så tydelig i begrepene at alle forstår hva vi snakker om. Nytt navn på en neger vil ikke endre dennes hudfarge. Eller påvirke menneskenes oppfatninger omkring svart som hudfarge – de svarte vil alltid være der, og de forblir svarte. Dessuten, hvorfor har de ikke hittil gått løs på «de gule» - kineserne – som det finnes over en milliard av. Og japaneserne, ja alle østens folk. Alle som ikke er som oss?

De «snille» kvite menneskene i vest, vil nok ikke gi seg før alt «vemmelig» har fått nye og «penere» ord. Men, deres «indre blikk» vil alltid forfølge dem, og ødelegge deres samvittighet. For, objektene vil aldri endre seg – en svart vil alltid være svart, være en neger.

Forresten: Hvilken rett har sosietetsfolkene til å bestemme over språket som vi andre – som vil leve med realitetene – er helt bekvemme med?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke