17. sep
Hans Nielsen Hauge: Tegning med ukjent opprinnelse.Kilde: NTB Scanpix
 
De vi kan takke for at han ble arrestert

Publisert: 06.apr.2017 14:20
Oppdatert: 06.apr.2017 14:34

Roy V. Andersen synes det er betenkelig at en mann som Hans Nielsen Hauge ble arrestert.

Hans Nielsen Hauge (1771-1824) mente Gud hadde kallet ham til å undervise om «veien til saligheten». I sju år gikk han rundt i Norge, (han strikket mens han gikk) og levde på det han fikk rundt på gårdene. Hauge var en religiøs, etisk folkevekker. Foruten andakter ga han gode råd om jordbruk, handel og industri. Han sto bak kobbergruvene i Vingelen, papirmølla på Fennefoss i Eiker, teglverk og trykkeri i Kristiansand, pluss flere bedrifter.

Hauge ble arrestert flere ganger. I 1804 ble han satt i varetekt og dømt i 1813 til to års slaveri for å ha holdt oppbyggelsesmøter i strid med Konventikkelplakaten og tvilsomme religiøse uttalelser. Da Hauge kom ut fra slaveriet var han en knekket mann, men fortsatte å drive sin gård. Han døde ni år senere.

Konventikkel = gudelig forsamling/bønnemøte, Konventikkelplakaten = plakat fra 1741 1842. Regulerte retten til å holde møter utenfor statskirken. Forbød legfolk å holde oppbyggelsesmøter uten sogneprestens samtykke. Vi kan altså takke prester, biskoper og den norske kirke for at Hans Nielsen Hauge ble arrestert.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke