15. sep
 
De visste det vi sjøl ikke visste

Publisert: 03.okt.2016 09:08
Oppdatert: 03.okt.2016 10:18

Nationen gir 28. september innsikt i hvordan Trygve Slagsvold Vedum vil motarbeide kommunereformen videre. At Sp-lederen skal «fritte ut og legge press på hver eneste stortingsrepresentant som kan tenkes å støtte tvangssammenslåing av kommuner» kan sjølsagt virke oppildnende. Særlig sjarmerende er det dog ikke. Om det nå går slik at avgjørende beslutninger blir tatt over hodet på lokale meningsbærere, er det ikke noe nytt, ei heller nødvendigvis negativt, verken i forbindelse med kommunereformer eller andre endringer.

Diskusjonen om kommunegrenser i tidlige 1960-år ga oss lokalt dagens Ringsaker og Stange kommuner. Ringsaker er i årets debatt omtalt som en bortimot mønsterkommune, og Stange er trolig ikke dårligere. Men er dagens Ringsaker og Stange kommuner resultat av lokal klokskap? Ringsaker er det ikke, og jeg kan ikke huske at romedølene kjempet for å utvide tidligere Stange kommune.

I år er det i lokale folkemøter om kommunestrukturen samlet både 30 og 40 personer. I arkiver finner en for 1962 omtalt en rekke folkemøter med «stinn brakke». Forsamlingshusene fyltes med mennesker som hovedsaklig var enige om at det kjente var best. Det skulle mot til for å hevde at endringer kunne ha noe for seg. Å referere forskjellige bastante uttalelser fra de heftige debatter, vil i dag fort bli oppfattet som ondskapsfullt og gjøres derfor ikke.

Kamp mot såkalte udemokratiske «tvangssammenslåinger» kan være velbegrunnet. Dog er det klokt å minnes at det ikke var hedmarkingene med «skoene på» som skapte de gode kommuner for et par generasjoner siden. Det gjorde heller ikke det ekspertutvalget, Scheikomiteen, som i lang tid arbeidet med kommunestrukturen. Storting og regjering visste det vi sjøl ikke visste, vårt beste.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke