15. sep
FLYKTNINGER: Enkelte frykter tydeligvis for at flyktninger og asylsøkere skal bli en sikkerhetsrisiko for oss som bor her fra før - de såkalt etniske nordmenn, hva nå det egentlig er, skriver Ronald Bradal.
FOTO: NTB SCANPIX
 
«Dem og oss»
Tormod Johansen uttrykker frykt for innvandring av fremmede til Norge. Det samme gjør Knut Hageberg, bare i enda kraftigere grad.

Publisert: 13.okt.2015 04:00
Oppdatert: 13.okt.2015 08:42

De to herrene frykter tydeligvis for at flyktninger og asylsøkere skal bli en sikkerhetsrisiko for oss som bor her fra før – de såkalt etniske nordmenn, hva nå det egentlig er? Eller kanskje de bare er redde for at den norske kulturen skal påvirkes. Deres uttalelser får meg til å tenke (blant annet) følgende:

Psykologer som har studert årsaken til konflikter mellom mennesker, har avslørt at den viktigste faktoren er gruppetilhørighet, der man oppfatter andre grupper som fiender, og at man føler angst overfor dem.

Dette fører til demonisering av «dem», til aggresjon og vold. Denne mekanismen er meget sterk, og gir en god forklaring på hvorfor voldelig død er – og alltid har vært – så vanlig i ulike stammesamfunn. Nabogrupper tar gladelig livet av hverandre (dvs. mennene i disse gruppene).

Det er også gjennomført eksperimenter der man har samlet ungdom, delt dem i grupper og skapt kunstige motsetninger mellom dem. Det har vist seg at det er meget enkelt å skape aggressive holdninger – men også at det er enkelt å oppheve motsetningene ved å etablere samarbeidsoppgaver mellom gruppene.

Jeg synes det er mange paralleller mellom slike funn og diskusjonen om innvandring. Innvandrerne demoniseres og tillegges negative egenskaper. Dette fører også hos oss til aggresjon og diskriminering av folk som har kommet utenfra.

Et godt eksempel er drapet på Benjamin Hermansen for en del år siden. Et annet er hendelsene i Brumunddal på 1980-tallet. Slike hendelser får meg til å spørre om det ikke er vi såkalt etniske nordmenn som er farligst – ikke innvandrerne. Den fremmedfrykten som Johansen og Hageberg gir uttrykk for, er dessverre en del av en utvikling som vi ser over store deler av Europa, og som best kan kalles nyfascisme.

Folk rundt meg mener trolig at jeg «leser altfor mye tull». En fagmann og forfatter jeg liker å lese, er den engelske historikeren (krigsspesialist) Ian Morris. Han sier at årsakene til krig er frykt, grådighet og geografi. Frykt og grådighet skaper motivasjon, mens geografien gir mulighetene.

Når man sammenholder dette med hva psykologene sier, er det nærliggende å mene at det er vår frykt for «de andre», inkludert vår frykt for å måtte dele våre materielle goder med dem, som er farligst – ikke de holdninger som innvandrerne har.

Ian Morris og mange andre, f.eks. Harvard-professor Steven Pinker, påpeker at den beste metoden for å holde voldsnivået i et samfunn nede, er å ha en sterk stat, der offentlige etater (politi og militærvesen) har monopol på voldsbruk. De bruker de skandinaviske landene som eksempler på dette. Her har vi sterke myndigheter og uvanlige lite vold, sammenlignet med andre steder i verden.

Jeg har tillit til at vår samfunnsordning er sterk nok til å opprettholde denne stillingen, selv om vi tar imot noen tusen flyktninger – uansett hvor de kommer fra.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke