15. sep
Signert: Den dårlige feriesamvittigheten.
 
Den dårlige feriesamvittigheten
Ferietida: Jeg vil at vi skal kunne huske at vi hadde noen gode øyeblikk sammen.

Publisert: 10.sep.2015 04:00
Oppdatert: 10.sep.2015 10:18

Stadig flere barn reiser på sydenturer med familien sin. «Skal du bare på hyttetur?» blir slengt ut fra klassevenner på full fart inn i to måneder med skolefri. De voksne spør hverandre om planer for ferien, og man vegrer seg for å svare at nei, vi skal være hjemme i ferien vi. Vi føler at vi ikke har noe å tilby barna våre hvis vi ikke tar de med på en skikkelig ferie, helst til et annet land.

Les også presentasjon av HAs nye Signert-skribenter

Hvis vi skulle beskrevet ordet ferie, ville vel de fleste sagt at det er tiden man slapper av og henter seg inn igjen. Også barna våre trenger et realt avbrekk fra skole, lekser, fritidsaktiviteter og tidsklemma.

Dette er selvfølgelig forsket på, og ifølge en undersøkelse gjort av InFact har 46 prosent av oss voksne en stressende hverdag, 28 prosent av barna våre er også stressa. Vi gir rett og slett barna våre for mye stimuli. Er det ikke da rart at vi skal føle på at vi må bruke ferietiden på å pøse på med enda flere inntrykk og et tettpakket program for å få det meste ut av den?

Selv har vi brukt sommeren i år på å pakke, rydde, sortere, vaske, pusse opp, male og flytte inn i nytt hus. Ungene har vært med på prosessen. De har malt sine egne rom, de har sittet på huska ute i hagen og dinglet med beina, de har kjedet seg uten tv og nettverk, de har spist altfor få ordentlige middager i forhold til antall dager, og altfor mange is med tanke på det dårlige været vi har hatt, i tillegg har de sovet litt rundt omkring hos venner og besteforeldre.

Betyr det at vi er dårlige foreldre? Skal vi gå rundt å ha dårlig samvittighet? Jeg ønsker å si nei, men kjenner på et lite ja… Innerst inne vet jeg at jeg ikke er en dårlig mor, så hva er det da som får meg, og sikkert mange andre mødre til absolutt å skulle holde fast på den stadig tilbakevendende dårlige samvittigheten?

For hvem er det som bestemmer hva som er bra nok? Hvis barna våre fikk være dommere, vet jeg med sikkerhet at vi absolutt er bra nok. De aller fleste.

Når jeg tenker tilbake for å samle gode minner fra barndommen, er det spesielt to som dukker opp som sterkt positivt ladet. Det ene er når faren min tok meg med til Ankerskogen for å bade. Etterpå fikk jeg pistasjeiskrem før vi gikk oppover bakkene til bestemor og bestefar for å spise lørdags-risgrøt.

Jeg kjenner fortsatt den gode følelsen hver gang jeg kjenner smaken av pistasjeiskrem. Det andre sterke gode minnet jeg har, er fra en dag jeg var syk, noe jeg ofte var. Det regnet kraftig ute. Mamma laget brødskive med agurk og salt, og jeg satt i armkroken mens hun leste bok for meg. Jeg håper fortsatt å kunne finne den boka på et loppemarked en gang.

Ingen skal få fortelle meg at slike øyeblikk ikke er verdifull ferietid. De har lært meg noe som person, som mamma og som kone, og for meg har en av de viktigste oppgavene som mamma vært å skape gode minner. Jeg vil at når ungene ser tilbake på barndommen sin, skal de ikke først og fremst tenke på alle stedene de har vært eller alle parkene de har besøkt, heller ikke alle de dyre duppedingsene de fikk.

Jeg vil at de skal kunne huske at vi hadde noen gode øyeblikk sammen. Noen øyeblikk som er risset inn i sjela, og som overgår alle feil og mangler vi som foreldre har. Fordi vi er mennesker.

Nå sier jeg ikke at hurramegrundt-ferier, storbyferier eller sydenturer er den store stygge ulven, absolutt ikke. Men det er ikke for alle, og det må være greit. Vi som voksne må få lov til å kjenne på at det er helt ok ikke å skulle leve opp til de «høye kravene».

Vi har i løpet av de snart 15 årene som foreldre, hatt én sydentur sammen. For det måtte vi jo. Og for å være helt ærlig, det er nok ikke det vår familie kommer til å sette høyest på ønskelista. Ikke alle er laget for å passe inn i denne formen for ferie. Og det er helt ok.

De som ønsker å dra på sydenturer skal for all del gjøre det, men det gjør ikke oss som velger å bruke ferien annerledes til noen dårligere foreldre. Vi har mer enn nok bra å bidra med inn i våre barns liv. Og det er vårt ansvar å sende verdiene videre. Hva ønsker vi å oppnå som foreldre og forbilder for barna våre? Det er vi som setter standarden.

Vi skal ikke sitte å ha dårlig samvittighet og sammenligne oss med andre hele tiden. Og vi må lære barna våre det samme. Vi mennesker har nemlig en lei tendens til å sammenligne våre svakeste sider med andres sterke sider, og da er det jo selvsagt at vi kommer dårlig ut av det. Hver gang.

Mange drar ikke på ferie, rett og slett fordi de ikke har råd til det. Det er først og fremst dere jeg vil heie på. Vær kreativ, finn på hyggelige ting som ikke koster penger, tenk utenfor boksen, så skal du se at barna dine får en vel så fin ferie som de som har både kjørt båt og fly halve jorda rundt.

Så gi slipp på den dårlige samvittigheten med en gang, det har jeg tenkt til å gjøre, og snakk med ungene dine om verdier og hva som er viktig for dere. Gi slipp på følelsen av ikke å strekke til som forelder, for barna dine ser det sannsynligvis på en helt annen måte enn hva du gjør.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke