Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
Helse: Fylkeskommunen har god oversikt over hedmarkingenes helsetilstand, skriver fylkesråd Lasse Juliussen.FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB Scanpix
 
Den kommunale bukken og havresekken

0
Publisert: 11.mar.2015 04:00
Oppdatert: 11.mar.2015 03:59

Svært mange barn i fosterhjem i Norge får ikke de lovpålagte tilsynsbesøkene de har krav på, for eksempel 40 prosent av alle fosterhjemsbarn i Oslo i 2014. Barneombud Anne Lindboe (bildet) uttaler at dette er svært alvorlig. Hun vil derfor flytte ansvaret for slike tilsyn fra den enkelte kommune opp på et høyere nivå. Det er bra.

Det er en uting at den enkelte kommune skal inneha en rolle som høver godt til ordtaket om bukken som passer havresekken. På kommunenivå er det ofte slik at de tilsatte innenfor en sektor har tette og personlige bånd uten at de dermed erklærer seg som inhabile i felles saker. For å si det med et annet ordtak: Tette bånd kan utvikle en kultur der blod er tykkere enn vann.

Det siste er for øvrig et utbredt dysfunksjonelt fenomen innenfor flere organisasjoner enn kommunene: Kvaliteten på rutiner og prosedyrer kan etter hvert begynne å lide alvorlig under en tiltakende organisatorisk og personrelatert sementering og segmentering. Økonomen John Kenneth Galbraiths laget et glimrende språklig bilde av dette fenomenet: Ei gammel låvedør som gradvis råtner på sine egne hengsler. Han forlenget dette bildet i tid med å si at når denne låvedøra blir råtten nok, vil den enten smuldre opp av seg selv eller bli sparket inn av andre med et brak.

Barneombud Anne Lindboe er modig fordi hun våger å ytre offentlig at fosterbarns beste må veie tyngre enn tette organisatoriske og personlige bånd.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke